Prva zlatna medalja za BiH sa jednog međunarodnog takmičenja iz fizike!

Vijesti 01. nov 202007:53 > 07:55
Društvo fizičara u FBiH

Održana je Druga balkanska olimpijada iz fizike za učenike srednjih škola. Zbog globalne pandemije koronavirusa olimpijada je održana u online režimu. Na ovoj online olimpijadi učestvovali su i predstavnici Bosne i Hercegovine: Marko Vučić (Gimnazija Banja Luka), Fatih Žgalj (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo), Nikola Lakić (Tehnička škola „Mihajlo Pupin”, Bijeljina) i Dženan Midžić (Gimnazija Bihać).

 Balkanska olimpijada iz fizike namijenjema je učenicima prvih i drugih razreda srednje škole, a na njoj su učestvovala po četiri učenika iz BiH, Bugarske, Turske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Turkmenistana, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Kipra i Grčke, odnosno ukupno 48 takmičara. Na olimpijadi je ostvaren historijski uspjeh. Učenik Marko Vučić je osvojio zlatnu medalju i po

broju bodova osvojio je treće mjesto u ukupnom plasmanu.

“Ovo je prva zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu sa jednog međunarodnog takmičenja iz fizike”, rekla nam je Majra Šišić.

I ostali naši učenici su pokazali dobre rezultate tako da su učenici Fatih Žgalj i Nikola Lakić osvojili bronzane medalje, a Dženan Midžič je osvojio pohvalu.

“Voditeljice naše ekipe bile su Majra Šišić (studentica Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu) i Jelena Lazić (studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu)”, rekli su nam u udruženju „Društvo fizičara u FBiH” koje je organiziralo učešće naše ekipe.

Nakon izbornog takmičenja za učešće na Balkanskoj olimpijadi koje je održano početkom septembra, krenule su pripreme učenika kroz izradu teorijskih zadataka.

“Naši učenici su svake sedmice dobijali zadatke za vježbanje. U ovim pripremama učestvovali su i nekadašnji bh. olimpijci Nola Šegalo, Muhamed Sokolović (studenti druge godine Odsjeka za fiziku u Sarajevu), Fahrudin Delić (student na Jacobs University, Bremen, Njemačka) i Selver Pepić, doktorant sa Instituta za nauku i tehnologiju (IST) u Austriji”, ističu dalje.

Društvo fizičara bez obzira na ovogodišnje otežane okolnosti organiziralo je učešće naših učenika na međunarodnim takmičenjima iz fizike kao što su Nordijsko-baltička olimpijada na kojoj su
osvojene jedna srebrena i dvije bronzane medalje, te Evropska olimpijada na kojoj su osvojene dvije bronzane medalje. Obje olimpijade su održane u online režimu.

“Učenicima koji imaju želju da dodatno uče fiziku kao i da se pripreme za takmičenja iz fizike preporučujemo da se prijave na Online školu fizike koja počinje u novembru i trajat će 8 sedmice. Više informacija možete dobiti na web stranici i facebook stranici Društva fizičara u FBiH, rekla je Majra Šišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad