Dr. Gajić sa klinike Mayo: Šta smo do sada naučili o korona virusu

Vijesti 02. nov 202009:26 > 09:41
N1

Ognjen Gajić, ljekar specijalista za intenzivnu njegu i bolesti pluća na prestižnoj klinici Mayo u Sjedinjenim Američkim Državama za N1 je govorio o novim saznanjima o Covidu-19.

Kako nam je rekao dr. Gajić, on se nada da ne bi trebalo da dođe do takozvanog kolapsa zdravstvenog sistema ni u SAD, gdje se nalazi on, kao ni u Bosni i Hercegovini.

Ovo je zajednički neprijatelj i uz poštovanje mjera i dobru organizaciju i dogovor mislim da se to može i treba izbjeći“, istakao je.

Za N1 je govorio i o savjetima liječenja novog korona virusa kod kuće.

Ovo je virusna upala pluća, virusno oboljenje, za koje nema specifičnog liječenja za kućno liječenje. Najvažnije je da se obara temperatura, paracetamol i slično, da se pije dovoljno tekućine, da se pazi na razvoj opasnijih znakova, odnosno ako bi došlo do razvoja otežanog disanja, gubitka svijesti, bilo kakvih simptoma težih, obavezno se mora javiti ljekaru, jer je moguće da će osobi biti potreban kiseonik“, rekao je.

Naglasio je i kako se dosta naučilo o Covidu-19 te da su rezultati bolji svuda u svijetu, kao i da je smrtnost smanjena.

Naučili smo šta ne treba raditi – to je važnije nego ostalo. Antivirusni lijekovi u početku kod težih bolesnika u bolnici, u intenzivnoj njezi, imaju malo dejstvo da se smanji dužina trajanja bolesti. Ne smanjuju smrtnost, ali imaju određeno dejstvo. Dalje, steroidi, deksametazon koji se daje u svim bolnicama u BiH, koji je važan kod onih pacijenata kojima je potreban kiseonik u maloj dozi bez sporednih efekata, zna se da smanjuje smrtnost. Velike koncentracije kisika mogu da održavaju teže bolesnike“, kazao je.

Dva od tri bolesnika ne mogu da se liječe samo sa neivanzivnom ventilacijom, nego moraju da se intubiraju. Uz odličnu njegu za koju treba sedam do deset dana, rezultati nisu katastrofalni kao na počektu. Više od polovine se oporavi i od onih najtežih kojima je potrebna intubacija. Na običnom odjeljenju ta skrb može da bude jedna sestra na četiri bolesnika, mogu se dati kisik, steoridi, fizikalna terapija, i tako dalje. U jedinici intenzivnog liječenja, tu je tretman kompleksniji i oni koji su na neinvazivnoj ventilaciji ili koji trebaju da se intubiraju, standard je da bude jedna sestra na jednog bolesnika. Važno je da sestre i cijeli tim budu uigrani“, istakao je.

Rekao je i kako se to može raditi i u BiH.

Kolega Kovačević u Banjaluci ima odličnu opskrbljenu ekipu i znam usko sarađujem s njima, kao i kolege u Mostaru. Kolega Kovačević je u kontaktu sa kolegama u Općoj bolnici da pomogne da se razvije to odjeljeje intenzivnog liječenja, sada kada su počeli da primaju bolesnike“, kazao je dr. Gajić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad