Ambasador Palestine: Niko ne osjeća srebreničku bol kao mi

Vijesti 22. jun 201509:28 > 09:34
N1

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora bio je gost je u Novom danu na N1.

Ove godine Palestinci obilježavaju 67 godina od početka progona i borbe za opstanak. Kakva je danas situacija?

”Stanje u Palestini se još nije promijenilo. Pod okupacionim smo režimom, i to nije dobro”, kazao je njegova ekselencija Namoora.

Prijateljske odnose BiH i Palestina njeguju još od vremena bivše Jugoslavije. Iako BiH nije u 135 zemalja koje su priznale nezavisnost Palestine, diplomatski, politički odnosi dviju zemalja nikada nisu dovedeni u pitanje.

”Odnosi između BiH i Palestine su dobri, čvrsti i jaki. Naslijeđeni su iz vremena kada je Palestina dobro komunicirala sa bivšom Jugoslavijom. Ti odnosi su ostali na zavidnom nivou”, rekao je palestinski abasador dodavši: ”Počašćen sam što sam palestinski ambasador u BiH, i daću sve napore da bi izgradio još bolje odnose ne samo na političkom, nego i na ekonomskom i turističkom nivou”.

Približava se 20-ta godišnjica genocida u Srebrenici, kako se na ovaj događaj gleda u Palestini?

”Što se nas tiče, to je tužan dan. NIko na svijetu ne može razumjeti toliku bol i patnju kao narod Palestine, koji je to proživio. Suosjećamo se sa narodima u BiH, pogotovo sa žrtvama Srebrenice”.

‘Srebrenicu sam posjetio i ranije, sa palestinskim muftijom. Bio sam i sa Majkama Srebrenice. Mogu vam kazati da smo na tom planu pozvali najveće zvaničnike države Palestine, koji će biti u Potočarima na obilježvanju genocida”, istakao je.

U raseljeništvu danas živi sedam miliona Palestinaca. U BiH ih živi 450. Još u vrijeme bivše Jugoslavije u BiH Palestinci su dolazili po diplomsko zvanje. Danas je razlog dolaska uglavnom izraelsko-palestinski sukob. Čime se bave, da li su zadovoljni u našoj zemlji?

”Mi se ponosimo što se oni nalaze među svojom braćom. Sretni su u Bosni i Hercegovini, i to je najbitnije”, kratko je kazao ambasador.

Namoora se bratio i navijačima BiH zbog skandiranja podrške Palestini i Palestinskom narodu, također, te noći su navijači na Bilinom Polju izviždali himnu Izraela, a prethodno su na ulicama Zenice gazili zastavu te zemlje što bi u konačnici itekako moglo koštati Nogometni savez BiH i Zmajeve jer je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv NS BiH.

”Kao ambasador sam bio presretan kada sam čuo uzvike da navijači BiH skandiraju ‘Palestina’, jer kao čovjek osjećam moralnu želju da im se zahvalim. Ambasada Palestine nije za politiziranje sporta, nasilje niti za gaženje zastave bilo koje zemlje”, prokomentarisao je na koncu gostovanja u Novom danu na N1 palestinski amabasador.