Pismo Miloradu Dodiku: Čeka nas crni talas turizma i ugostiteljstva

Vijesti 02. nov 202011:31 > 11:34
N1

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske - HoReCa - obratilo se Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine pismom s kojim su mu željeli skrenuti pažnju na teške uslove u kojima radi ovaj sektor u vremenu pandemije koronavirusa.

Oni istuču kako im je 13. oktobra na sastanku upravo sa dodikom i ministricama finansija RS i trgovine i turizma obećana pomoć u dijelo poreza i i doprinosa za zaposlene u ovom sektoru, kao i jednokratna pomoć za hotele i turističke agencije, ali ni 20 dana nakon toga – ništa se nije dogodilo.

“Mada ste nam obećali da će u roku od sedam dana, do novog sastanka sve biti riješeno. Nije riješeno ništa”, saopćeno je.

“Imamo informacije da sve veći broj poslodavaca, zbog nemogućnosti ispunjavanja pristiglih obaveza, zbog donešenih ograničavajućih mjera ( radi kojih je smanjen kapacitet do 70 posto i skraćeno radno vrijeme), kao i izjava pojedinih funkcionera, koji ugostiteljstvo markiraju kao izvor zaraze, iako za to ne postoji nikakav osnov, ‘bježi’ u sivu zonu, tako što smanjuje prijavu radnika na četiri sata ili dva sata”, saopćeno je.

VEZANE VIJESTI

Iz Horece tvrde da je veliki broj ugostitelja u RS već počeo proces zatvaranja objekata, odjavljivanja radnika, koji će otići na Biro, odnosno državni budžet.

“Mada se HoReCa zalaže za uvodjenje reda u sektor turizma i ugostiteljstva , što smo više puta javno istakli i želi uticati na ugostiteljske i turističke radnike, bez podrške nadležnih institucija to nećemo moći, jer nas čeka ‘crni talas turizma i ugostiteljstva’, koji vrlo brzo može rezultovati potpunim gašenjem ovog sektora, zbog nemogućnosti poslovanja”, apeluju iz Horece.

U pismu koje je poslano u ime 12.000 zaposlenih u ovom sektoru stoji da već duže od pola godine teret lošeg poslovanja snose sami poslodavci.

Ukoliko se problem ne riješi u što kražem roku, navodi se u saopštenju, mnogi će biti prisiljeni da zatvore objekte i tako ugase ovaj sektor privrede u Republici Srpskoj do ‘nekih boljih dana’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad