Kovač za N1: Da li su muslimani novi "ersatz Juden" Evrope?

Vijesti 02. nov 202014:42 > 15:22
N1

Novinar Mirnes Kovač kazao je za N1 kako je "nepojmljivo povezivati bilo koju svjetsku religiju s terorizmom" naglasivši kako je HNS-ova izjava "podla i ima za politički cilj dodatno podijeliti naše društvo". Upitao je da li su "muslimani novi 'ersatz Juden' Evrope i sataniziranjem generacija dovesti muslimane pred svršen čin".

“Ovdje prvo problem što se taj terorizam identificira sa svjetskom religijom. Bilo bi neukusno kada bismo nedavni teroristički napad na Markovom trgu u Zagrebu, okarakterisali nekorektno kao što je to učinio HNS i nazvali taj gore nemili događaj katoličkim terorizmom. Nakon tog događaja otišao sam na profil i pogledao detalje o tom 22-godišnjem počiniocu, mladiću koji je iz vjerovatno istih pobuda iz kojih se danas dešavaju otuđenja omladine i posezanje za radikalnim idejama i grupama, i za onim što se zove nasilni ekstremizam koji se poziva na religiju. Može se jasno vidjeti da tu imaju elementi radikaliziranog mladića koji je izrazito opredijeljen ka nacionalističkim tonovima, postirao je ustašku ikonografiju i bio je sklon javno iskazivati svoja religijska uvjerenja”, rekao je Kovač.

Njegova poruka Čovići bi bila, da “ako već želi pružiti podršku protiv radikalizma i nasilnog esktremizma, ponuditi je u Zagrebu svom stranačkom kolegi Plenkoviću i Vladi RH”.

“Vjerovatno će takvih incidenata biti jer su razlozi u Francuskoj duboka kriza društva koja je dublja i teža jer je podijeljeno. Kada su bile karikature Charlie Hebdoa, govorio sam da nije moguće napraviti karikaturu poslanika jer islamska tradicija zabranjuje prikazivanje slika poslanika. Ono što se dešava danas je jedna tedencija da se ostvari taj sukob radikalne populističke desnice i da oni kroz taj vid provokacije traže sebi suparnika u jednom pokušaju potpune getoizacije muslimana Evrope”, kazao je Kovač.

VEZANE VIJESTI

Ističe kako “ono što se danas dešava nije dobro jer nema međureligijske saradnje i dijaloga, te da poruke koje dolaze i iz Francuske i islamskog svijeta nisu dobre jer izazivaju štetu”.

“Nedavno sam se zapitao da li su muslimani novi ‘ersatz Juden’ Evrope, tzv. sugorat Židovi kao što su bili Židovi prije holokausta. Da li se ovakvom politikom želi dovesti muslimane pred svršen čin, sataniziranjem generacija dovesti u jednu bezizlaznu situaciju? To su opasni trendovi i nikada takav jedan otvoreni rat protiv relgije, pa ni u Francuskoj, nije uspio. Od francuske revolucije što je pokušano da se zamijeni religija novim sekualrnim oblikom nisu uspjeli, religija je preživjela”, rekao je Kovač.

Naglasio je kako “ove stvari prave probleme koje ćemo mi osjećati kroz društvenu podjelu i nestabilnost unutar društva, a da je to najvidljivije u Francuskoj”.

“Imamo problem radikaliziranja različitih pokreta – neonacističkih, antimigrantskih, populističkih – koji svojim nastupima danas žele putem propagiranja tih ideja isključivosti doći na vlast. Ali, pitanje je šta će biti sa svim vrijednostima evropskim na koje se pozivaju danas u Evropi i kod nas ako takve politike dođu i pobijede? Onda imamo problem s idejama i idealima Evrope”, zaključio je Kovač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad