IEP: BiH na 53. mjestu najmirnijih zemalja svijeta

Vijesti 22. jun 201512:34 > 12:38
Fena

Institut za ekonomiju i mir (IEP) je i ove godine objavio Globalni indeks mira za 2015. godinu, odnosno listu „najmirnijih zemalja“ na kojoj su Irska i Danska i dalje na tronu, a od zemalja iz regije najviše kotirana je Slovenija na 15. mjestu.

Lista je sastavljena na bazi globalnih indeksa mira, sloboda, trgovine, kulture, ekonomije, politike i drugih faktora poput odnosa sa susjednim zemljama i uključenost u međudržavne konflikte.

Kao i prošle godine, Irska je proglašena najmirnijom i najpogodnijom za život sa tog aspekta, a Danska je ostala druga, uprkos činjenici da su sredinom februara u Kopenhagenu desila dva teroristička napada.

Lista sadrži ukupno 162 države, od kojih je u 81 zabilježeno jačanje mira, a u njih 78 primijećen trend destabilizacije i slabljenja mira. Zanimljivo je da je među 20 najmirnijih zemalja, čak 15 iz Evrope.

Deset najmirnijih zemalja svijeta su Irska, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finaska, Kanada, Japan, Australija i Češka Republika.

Od zemalja iz regiona, najbolje kotirana je Slovenija na 15. mjestu. Hrvatska je na 27. mjestu, a slijedi ih Srbija na 46.

Albanija se nalazi na 52. mjestu pomenute liste, a slijedi je Bosna i Hercegovina na 53. mjestu. Crna Gora je na 57.

Kosovo i Makedonija se nalaze na 69., odnosno 71. mjestu.

U poređenju sa izvještajem za 2014. godinu, najveći napredak ostvarila je Makedonija koja je zabilježila rast za 16 pozicija i sa 87. došla na 71. mjesto. Srbija je napravila pomak za šest pozicija, dok je Albanija napravila napredak za 13 mjesta. I BiH je napredovala sa 61. na 53. mjesto.

S druge strane, Slovenija i Hrvatska su nazadovale za po jedno mjesto, Crna Gora za dvije pozicije, dok je Kosovo zabilježilo pad za pet pozicija.

Na dnu tabele se nalazi Sirija, a ispred nje su Irak i Afganistan. Libija i Ukrajina su ocijenjene kao zemlje sa najvećim padom indeksa mira u protekloj godini.