Pacijenti u redovima ispred domova zdravlja u Sarajevu, čekaju satima na pregled

Vijesti 04. nov 202010:55 > 10:55
N1

Dugi redovi pacijenata zabilježeni su jutros ispred domova zdravlja i ambulanti u Sarajevu. Neki čekaju satima na pregled. Zbog nezadovoljstva ispred Doma zdravlja Vrazova došlo je i do verbalnog okršaja između pacijenata i medicinskog osoblja.

Kako je kazala reporterka N1 Minela Jašar Opardija, ljekari kažu da im nije lako jer ih nema dovoljno, ali i da je problem što pacijenti dolaze u šest ujutro kako bi zauzeli red, a ambulante s radom počinju u 7:30 sati.

“Sinoć se dogodila situacija da su ljudi koji nisu mogli biti zdravsteno opskrbljeni vraćeni, stavljeni su na list i rečeno im je da dođu ujutro. Kada su jutro počeli ulaziti došlo je do problema s ostalim pacijentima koji nisu znali a postoji lista”, kazala je rerpoterka N1.

Ista situacija je i u Domu zdravlja Kumrovac gdje je za nekoliko dana opskrbljeno 2.000 ljudi, od kojih je samo 400 u Covid ambulanti.

VEZANE VIJESTI

Zdravstveno osoblje iz ambulante Saraje Polje kažu da su danima imali veliki pritisak jer su radili testiranja za cijeli Kanton Sarajevo, što se promijenilo tek prošlog vikenda. Sada imaju 200 pacijenata dnevno na testiranju pa je pritisak manji.

N1

Iz domova zdravlja kazali su da je tačno da postoji problem u telefonskoj komunikaciji za pacijente koji se liječe od kuće i na taj način pokušavaju doći do porodičnog ljekara i bitnih odgovara, ali da je to zbog toga što porodični ljekari imaju veliki broj pacijenata i ne stižu se javiti. Predloženo je da se formira centrala i zaduže osobe koje bi se javljale pacijentima i davale potrebne odgovore kako bi pacijenti bili smireniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad