Perry: Današnja interpretacija Daytona nije ona koja je predviđena '95. godine

Vijesti 05. nov 202009:23 > 09:33
N1

Pojam "Balkanizacija Amerike" odveć je posljednjih mjeseci prihvaćen, i opisuje politički haos u kojem se SAD trenutno nalazi! Koliko su opasne posljedice koje takvo stanje može izazvati - ne razmatraju se, a Balkan egzistira u haosu koji je sve dublji i dublji.

Šta je rješenje – i za SAD i za Blakan? Gošća N1 bila je Valery Perry, stručnjakinja za zapadni Balkan.

“U ovom dokumentarcu htjeli smo istražiti Dejton, 25 godina kasnije. Razgovarali smo sa nekoliko građana BiH, dali im priliku da postave pitanje. Bilo gdje da smo bili, svi su vjerovali da je sporazum zaustavio rat ali nijhe dao dobre temelje”, kazala je Perry.

Kako je kazala, tokom snimanja i istraživanja za film, naučili su jedno – građani su se nadali da će sporazum evoluirati.

“Građani su se nadali da će sporazum evoluirati, to je sporazum tri osobe daleko od svoje zemlje. Sada dolazimo do 25. godišnjice i vjerujemo da ovaj sistem ne funkcioniše za veliku većinu ljudi”.

Ističe da trenutna interpretacija Daytona nije ona iz 1995. godine.

“Ova interpretacija nije bila ona koja je predviđena 95. godine kada je potpisan. Primjećujemo da susjedne zemlje djeluju kao one koje se miješaju i kvare domaću politiku”.

“Ne vidimo nikakve aktivnosti susjednih država na tome da BiH bude suverena država kako je bilo predviđeno. Bilo je određenih godina da se zemlja kreće u tom pravcu, ali politike su se promijenile i svi pokušavaju naći prednost za sebe umjesto za ljude koji tu žive”, dodala je.

Kada je riječ o trenutnoj situaciji u SAD-u gdje traje brojanje glasova, kazala je da ko god da pobijedi – nestalo je glavno vezivno tkivo u društvu.

“BIlo je frustrirajuće gledati veliki broj sugrađana kako podržavaju Trumpa, sramota je gledati zemlju koja je napisala upute za odgovor na pandemiju a da druge zemlje postiću bolje rezultate. To je samo jedna od stvari”, poručuje Perry.

“Trump je podrio sve principe za koje sam smatrala stubom američkog društva. On nema nikakve stratgije osim kratkoročnih transakcija”, kazala je dodavši da ako bi morala birati jednu riječ koja opisuje njegov nastup na izborima bi bila “sramota”.

Dvije riječi koje bi opisale Bidena su “oprezno s nadom”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad