"Nedopustivo prepucavanje HNS-a i SDA, nisu muslimani teroristi"

Vijesti 06. nov 202015:17 > 07. nov 2020 11:29
Reuters/Lisi Niesner

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je rekao da je šokiran nakon terorističkog napada u Beču u kojem su poginule četiri osobe. Rekao je kako se Islamska zajednica u ovom gradu ogradila od postupka i rekla da je to nedopustivo. Gost N1 je poručio kako muslimani nisu teroristi, čak iako je napadač musliman.

“Bio sam u šoku. Tamo imam sina i kćerku, ona je bila u restoranu nekom. Oni nisu mogli izaći do pola 2 ujutro, cijeli grad je bio blokiran. Niko nije mogao izlaziti. Nažalost, ima četvero mrtvih, napadač je koristio oružje sa Balkana, i sam je sa Balkana. Imao je kontakte sa drugima, koji su imali kontakte sa balkana, sa cirihom. To je ta cijela mreža. Ranjena je jedna građanka BiH, iz Zenice, preživjela je. To su strašne stvari”, rekao je visoki predstavnik u BiH za N1.

“Pomislio sam na Rajlovac, na Zvornik, na atentat u Bugojnu, ali posljednjih godina nije bilo ništa i nadam se da će tako ostati u BiH”, kazao je.

Ipak, ovaj napad poslužio je i za prepucavanje saopštenjima između HNS-a i SDA.

“To je nedopustivo. Nisu muslimani teroristi, čak i ako je ovaj musliman. Mislim da su sve islamske zajednice u svijetu ogradile od toga. Oni su odali počast svim žrtvama, polagale su vijence. Bio je jedan terorista u Norveškoj, ne znam da li je bio hrišćanin, ali to su strašne stvari i u ime boga se ne smije ubijati. Nijedna vjera to ne dozvoljava”, kazao je Valentin Inzko za N1.

“Ovaj mladi čovjek je bio u zatvoru, njegova resocijalizacija nije bila uspješna. On je ranije htio da ide u ISIS, da se tamo bori. Uhapsili su ga. iskreno, potpuna kontrola ljudi nije moguća. Ovo će se dešavati, punktualno. Morat ćemo sa time živjeti”, zaključio je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad