FIA: Prvi u regiji sa certifikatom da nisu podložni korupciji

Vijesti 06. nov 202019:37 > 19:40
FIA

Finansijsko-informatička agencija (FIA) danas je u Sarajevu organizirala ceremoniju uručenja certifikata ISO37001:2016, prvog međunarodnog standarda iz oblasti sistema upravljanja namijenjenog za borbu protiv mita i korupcije, koncipiranog tako da pomogne organizacijama u borbi s rizikom od mogućeg podmićivanja u njihovim vlastitim radnim procesima.

Finansijsko-informatička agencija prva je u regiji koja posjeduje ovaj certifikat.

“ISO 37001 pomoći će u sprečavanju, otkrivanju i rješavanju problema podmićivanja, bilo da se radi o podmićivanju organizacije ili podmićivanju u njenu korist, njenih zaposlenih ili poslovnih partnera”, izjavio je Esad Mahmutović, direktor FIA-e.

Nezavisni auditori Intercerta, međunarodno akreditiranog certifikacijskog tijela, izvršili su provjeru usaglašenosti procesa, poslovnih politika i odluka sa zahtjevima norme 37001:2016 te potvrdili da sistem upravljanja u Finansijsko-informatičkoj agenciji nije podložan podmitljivim i koruptivnim aktivnostima te je u potpunosti usklađen s navedenim zahtjevima, navedeno je iz FIA-e.

“Certifikat je dokaz da je izvršena izuzetno kvalitetna implementacija procedura i politika u praksi, a sve po zahtjevima koji se postavljaju standardom ISO 37001:2016, te je FIA postala organizacija koja radne procese u potpunosti prilagođava zahtjevima međunarodnih normi. Certifikat nam je dodatni poticaj da nastavimo s politikom poslovanja koja je zasnovana na principima zakonitosti, kompetentnosti, optimizaciji poslovnih rizika, odgovornosti i transparentnosti”, zaključio je Mahmutović.

FIA

FIA je time uspostavila sistem upravljanja za borbu protiv podmićivanja, što uključuje politiku i procedure protiv podmićivanja i drugih koruptivnih radnji, posvećenost i odgovornost rukovodstva, – nadzor, obuku za borbu protiv podmićivanja, procjenu rizika i provjeru projekata i poslovnih partnera, finansijsku i kontrolu nabavke, kao i komercijalnu i kontrolu pri ugovaranju, korektivne akcije i stalno poboljšavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad