CURE: Izazovi online obrazovanja u vrijeme COVID-19

Vijesti 09. nov 202017:41 > 17:46
Fondacija CURE

Fondacija CURE u okviru projekta „Rodno zasnovano nasilje: nasilje u vezama mladih - Pogled iz drugog ugla“ organizirala je konferenciju pod nazivom “Izazovi online obrazovanja u vrijeme COVIDA-19”.

Fondacija CURE
Fondacija CURE
Fondacija CURE
Fondacija CURE
Fondacija CURE

Pandemija COVID-19 je obilježila 2020. godinu i uvela nove standarde svakodnevnog života. Jedan od sistema na koji je direktno pandemija utjecala je i način obrazovanja. Školske klupe se sele ispred monitora u kućnom okruženju, a time se stvaraju i novi potencijalni problemi za koje javnost još uvijek nije postala svjesna. Orjentisanjem svega na uzak krug ljudi I okruženje, dolazi do porasta nasilja nad ženama i mladima. U vremenima prirodnih i drugih nepogoda najranjivija kategorija stanovništva najčešće su žene i mladi što je pokazala još uvijek aktuelna pandemija novog koronavirusa.

Cilj okupljanja je bio da razgovaramo o izazovima online obrazovanja, o porastu nasilja nad ženama i mladima, kako ovu temu aktualizirati i dati joj relevantan značaj. Namjera je bila da zajednički doprinesemo stavljanju ovog pitanja u fokus javnosti, ali i djelovanja nadležnih, a sve s ciljem prevencije nasilja u bh. društvu.

Na konferenciji se govorilo o upotrebi digitalnih alata u izvođenju online nastave, govorilo se o izazovu suočavanja sa pandemijom korona virusa i prilagođavanja online nastavi iz ugla porodice, o izazovu I prilagođavanju nastavnog osoblja i učenika/ca novom online sistemu obrazovanja, te o položaju novinara/ki tokom pandemije COVID 19 i generalno o oblicima nasilja koji su prisutni tokom novog sistema života sa kojim se suočavaju svi građani I građanke a posebno mladi i žene kao najranjivija kategorija.

Kako je zaključeno, izostala je adekvatna podrška nadležnih institucija i posebno Ministarstva obrazovanja koje je propustilo osigurati edukacije, ali i platforme za kvalitetniji rad s učenicima. Brojni izazovi s kojima su se nastavnici suočili ostali su neriješeni i osam mjeseci od početka pandemije koronavirusa.

Upozoreno je na upitan kvalitet online nastave, prisustvo učenika nastavi, kao i obimno gradivo koje je teško savladivo u kratkom vremenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad