Dita bez šefova, vođena entuzijazmom vjeruje u bolje sutra

Vijesti 24. jun 201510:16 > 10:20
N1

Police se pune Ditinim proizvodima, građani ih prazne. U Diti, koja je u stečajnom postupku, trenutno je angažovano 56 radnika koji se nadaju da će 30. juna na sjednici povjerilaca fabrike, dobiti podršku da nastave proizvodnju i plasman proizvoda. Uživo smo bili u proizvodnom kombinatu Dite gdje je zabilježen nevjerovatan radnički entuzijazam.

Radi se punom parom kako bi ovi proizvodi što prije dospjeli u trgovine diljem BiH.

Nažalost druge smjene nema zbog nedostatka sredstava i sirovina. Ovo se može promijeniti 30. juna kada se očekuje skupština povjerilaca.

Dževat Mehmedović, sindikalni predstavnik radnika Dite, govorio je za N1.

”Danas je ponos biti radnik Dite, ali i izuzetno teško. Borimo se od 2012. godine i dovodimo sve u red. Dva pogona smo za minimalna sredstva osposobili za 48 sata. Bez plata, bez doručka, bez prevoza smo pokrenuli pogon i nemamo nikakav problem oko mašina. Napravili smo preko 20.000 komada 3De-a. Sami smo se organizovali. Nemamo šefova, samo rukovodimo svime što proizvodimo”, kazao je Mehmedović.

Dugo se govorilo o praškastom programu Dite. Trenutno se radi remont mašina za osposobljavanje proizvodnje i proširenje proizvoda.

”Očekujemo da pustimo tablu pod napon i pumpe, i da odradimo takozvane ‘suhe’ probe već danas, a do proširenja neće doći do 30. juna. Sačekat ćemo skupštinu, gdje se nadamo najboljem. Svojim ponašanjem na ulici i fabrici smo to zaslužili”.

Dita je svakako primjer sindikalnog organizovanja, a trenutno uživa veliku podršku javnosti i medija.

Ima li dovoljno snage da Dita izađe iz dugova i bude ono što je bila prije?

”Sve je to napuhano. Dita ne može biti dužna 40 miliona. Tražili smo od vlade da se odreknemo svega za Ditu. Kada smo uveli sudske vještake, ispostavilo se da ova zemlja na kojoj je dita košta pet puta manje od procjene ekspertne vlade. Ova fabrika može da radi i ima perspektivu. Ovo je industrija deterdženata, jedina na Balkanu”.

Monogo je problema u Diti, novca nema, a radnici vođeni entuzijazmom i nadom da će biti bolje očekuju promjenu stvari u njihovu korist.