Tramvaj ukrašen simbolima BiH krenuo ulicama Strasbourga

Vijesti 24. jun 201517:06 > 17:13
Fena

Tramvaj ukrašen simbolima BiH krenuo je danas ulicama Strasbourga u povodu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope, javlja izvještač Fene iz Strasbourga.

Tramvaj je krenuo sa stanice ispred Evropskog suda za ljudska prava, a među prvim putnicima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjoslash;rn Jagland I gradonačelnik Strasbourga Roland Ries.

U prvoj vožnji ovim tramvajem, koji će biti ukrašen do kraja predsjedavanja BiH, bili su i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, zvaničnici Vijeća Evrope, ambasador BiH pri Vijeću Evrope Almir Šahović, sudija Evropskog suda za ljudska prava iz BiH Faris Vehabović i brojni drugi gosti.

Nakon vožnje tramvajem planirano je predstavljanje najveće džezve na svijetu ispred čuvene katedrale u centru Strasbourga, te sadnja dva drveta, masline i hrasta, na obližnjoj granici Francuske i Njemačke.

Fena

Kako je kazao predsjedavajući Ivanić, BiH itekako može iskoristiti priliku koju pruža predsjedavanje Vijećem Evrope za predstavljanje svojih potencijala.

Bitna afirmacija je bila i nedavna posjeta pape Franje, a nadam se da će to biti i posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel“, rekao je Ivanić.

Kaže da je lijepo predstavljanje zemlje i to da će tramvaj za vrijeme predsjedavanja voziti ulicama Strasbourga sa oznakama BiH, te specifični događaj predstavljanja velike džezve ispred katedrale

Ipak, u principu glavna je politička stabilnost i dogovor. To će kreirati pozitivnu sliku, a manje ovi usputni događaji“, zaključio je Ivanić.