Tanović za N1: Detalj s Konakovićem koji je bio ključni za kandidaturu

Vijesti 18. nov 202017:51 > 18:28
N1

Novi načelnik Općine Novo Sarajevo, liječnik Hasan Tanović, govorio je za emisiju televizije N1 Dan uživo, gdje se zahvalio građankama i građanima što su izašli na izbore sa svojim srcem i savješću te kako je istakao "pokazali da su promjene moguće".

Za početak emisije je prokomentarisao i današnje ubistvo u Otesu te naveo kako je to teška situacija te da u nekim opštinama, kao što je Ilidža, nemoguće je da opštinske službe te stvari spriječe, jer se nadležnosti isprepliću, kako je kazao.

Nikako te pojedine grupe migranata da stavimo pod kontrolu i na tome će se morati raditi“, rekao je.

Danas sam na drugoj televiziji gostovao sa Nerminom Muzurom i on mi je prenio svoje utiske sa terena, bio je sa građanima. To je jako loša situacija. Ne znam da li su našli počinioce tog zločine, ali to se pod hitno treba razriješiti, bezbjednost građana se mora staviti na prvo mjesto. Pokušavajući im obezbijedtiti osnovna ljudska prava mi narušavamo prava građana“, rekao je.

Rekao je i kako nema podatke o broju migranata za Novo Sarajevo jer i bezbjedonosne strukture nemaju tačne podatke, što je veliki problem.

Veliki problem je to pogotovo u ovom ozračju pandemije korona virusa. Imamo uveden policijski sat za građane koji se ne smiju kretati a migranti se kreću iza 11 sati i tome se treba stati u kraj“, naglasio je dr. Tanović za N1.

O tome ko i kako treba reagovati da se ovakve stvari spriječe naveo je kako se moraju početi slušati ljudi.

Ovi izbori pokazali su da smo malo slušali građane i građanke, odnosno bivše vlasti i zato su se desili ovakvi rezultati. Bezbjednosnosne strukture u BiH moraju da odgovore na to pod hitno“, dodao je.

Rekao nam je i da ga pobjeda na lokalnim izborima nije iznenadila, da je vjerovao u pobjedu ali je mislio da ta razlika neće biti ovolika.

Kada sam prihvatao kandidaturu, rekao sam da imam dva uslova da bih prihvatim: da budem nestranački i da želim da me podrže sva četiri predsjednika Četvorke i to su s radošću primili i da imam takvu podršku od njih svih da naša pobjeda bude ubjedljiva. Dosadašnji način rada, administracija i SDA objektivno ima problem da se oporoavi od takvog poraza i svoje predizbrono obećanje smo u tom smislu ispunili. Jako stalo mi je da radimo kampanju da svi učestvujemo u tome da imamo većinu u Općinskom vijeću i nadam se da će biti tako“, naglasio je.

Konaković mi je dok smo sjedili na kafi rekao da je razgovarao sa predsjednicima sve četiri stranke i kad se razgovaralo o tome ko bi trebao biti kandidat, neko je spomenuo mene. Bila je jednoglasna podrška i to je nešto što me opredijelilo da idem na sastanke da razgovaramo. Nije mi to toliko trebalo u životu, ali sam shvatio da treba Četvorki i ovome narodu da se promijeni politička situacija, da treba da nastavim na taj način“, istakao je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad