Asim Mekić reagovao na komentare HDZ-a i HDZ 1990

Vijesti 19. nov 202011:20 > 11:24
Dron.ba

Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona, putem saopštenja se oglasio o lokalnim izborima u Travniku i izboru načelnika te općine. Mekić je u dopisu medijima kazao da iznosi lični stav, ali da u potpunosti stoji i iza stava OO SDA Travnik koje je upućeno ranije, a tiče se lokalnih izbora u ovoj općini. Njegova reakcija odnosi se na komentare HDZ-a i HDZ-a 1990, kojima je poručio da pročitaju akte i Izborni zakon.

“Iznenađuje me prvenstveno reakcija Županijskog odbora HDZ 1990 koji je otišao predaleko i koji uopće ne komentariše akt i njegovu suštin, nego su komentari otišli u sasvim drugom pravcu i da je stavljena meta na čelo članovima Predsjedništva BiH, kao i gospodinu Goranu Pejakoviću”, istakao je Mekić, koji je potom citirao dio saopštenja OO HDZ 1990:

VEZANE VIJESTI

“Iako se sam kandidat Goran Pejaković nije oglasio po tom pitanju i čeka se službeni stav nadležnih institucija, SDA kao vrstu pritiska mu već stavlja ‘metu na čelo'”.

Mektić smatra da je to previše, također, naveo je da SDA nije postavila pitanje Hrvata kao načelnika općine niti je to gdje navela.

“Općinska organizacija HDZ Travnik je istovremeno iznijela svoj stav. Doduše, dosta korektniji i odmjereniji. Međutim, ni oni nisu komentarisali suštinu akta kojim smo se obratili na navedene adrese. Razlog što ovo pišem jeste što i jedni i drugi navode da SDA na taj način vrši pritisak na CIK da se izbori za načelnika općine Travnik ponove, što nije dobro i korektno”, ističe se u saopštenju.

Mektić je u obraćanju pitao zašto nisu reagovali na izjavu predsjednika FBiH, koja je, kako navodi, bila povod za reagovanja, a koju je dao za dnevnik RTV Herceg Bosne.

“U izjavi gospodin predsjednik FBiH kaže da je zakon jasna i da je idući kandidat koji je dobio najveći broj glasova načelnik Općine Travnik, a to je gospodin Goran Pejaković. Isto tako kaže da Izborni zakon ne poznaje ponavljanje izbora (što nije tačno). Po vašem tumačenju i ovo se može smatrati jednom vrstom pritiska na CIK i što se tada niste oglasili gospodo iz HDZ-a?”, pita Mekić.

Potom je naveo kompletan citat Marina Čavare, predsjednika FBiH.

Screenshot

Istakao je potom kako je zakon nejasan, te je HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 poručio da pogledaju Izborni zakon Hrvatske, gdje je precizirano da se u ovakvim slučajevima izbori ponavljaju.

“Znam da ne vjerujete (mada nisam siguran da ne znate), ali provjerite i uvjerite se”, dodao je Mekić.

Predsjednik KO SDA je rekao i to da se SDA ponašala sukladno pravilima, da je glasala za svog kandidata.

“Nismo poticali glasače, jer mi ne znamo ko za koga glasa. Ovo su tajni izbori. Pretpostavimo situaciju da su aktivisti SDA došli na biračka mjesta i upućivali ljude da glasaju za drugog kandidata, a kad bi to bio kandidat iz reda bošnjačkog naroda, mogu zamisliti kakve bi onda tek reakcije bile gospode iz HDZ-a. Mi to nismo činili. Neka građani po vlastitoj savjesti odluče ko će im biti načelnik, bez obzira na vjeru, naciju, političku stranku”, ističe Mekić.

#related-news_0

Podsjetio je kako je bilo općina gdje je bio samo jedan kandidat za načelnika, te šta bi bilo da se slučaj desio u nekim od tih općina?

“Naravno, izbori bi se ponovili”, navodi.

“Rečenica da stavljate metu na čelo pobjednicima izbora je tačna. Ja kao novoizabrani načelknik nikada nisam imao nikakvih problema u Busovači gdje se demokratija poštovala. Ali kada vidimo kako i na koji način u mnogim općinama u cijeloj BiH želi da se osvoji načelnička pozicija, ako bi se odlučili da u slučaju spriječenosti pobjednika mandat dodjeljujemo drugom sa liste, to bi moglo izazvati tragične posljedice, jer su mnogi spremni na sve. Iza ovog stava stojim u cjelosti i odgovorno”, zaključio je Mekić poručivši da je ovo njegovo posljednje obraćanje po ovom pitanju i da se više neće oglašavati po bilo čijem stavu ili mišljenju.

Podsjećamo, Mirsad Peco, koji je na lokalnim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik preminuo je 15. novembra, na dan Lokalnih izbora u BiH. Prema podacima Centralne izborne komisije, Peco je osvojio ubjedljivo najviše glasova u utrci za načelnika Općine Travnik.

Mirsad Peco rođen je 1958. godine u Travniku. Završio je Medicinski fakultet, a dugi niz godina radio je u JU Dom zdravlja Travnik u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika i sportaša sa konsultativno specijalističkim ambulantama. Bio je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Obraćanje Asima Mekića vam prenosimo u cjelosti.

KO SDA SBK
KO SDA SBK

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad