"Ugrožen obrazovni sistem, mladi se tjeraju na Zapad"

Vijesti 25. jun 201517:50 > 19:13
N1

Više od 300 zaposlenih u srednjem obrazovanju Tuzlanskog kantona protestovalo je zbog vladine odluke da izmjeni plan upisa za narednu školsku godinu i omogući novih 12 odjeljenja u medicinskoj školi. Time sa kažu, podržava odlazak mladih na Zapad, ugrožava obrazovni sistem, a neke škole se tjeraju u nestanak.

Prva među ugašenim je samostalna trgovinska škola Tuzla koje je pripojena Ekonomskoj. Profesori su nekada radili sa 32 odjeljenja, a danas jedva sa 16.

Ja radim 18 godina u prosvjeti. Inače sam borac iz ovog rata i otac sam troje male djece., veoma male. Direktno me ugrožava ova upisna politika Vlade. Tako da bih ja za godinu, dvije ostao bez posla, ako već ne i ove godine“, rekao je Edin Husić, profesor Ekonomsko trgovinske škole u Tuzli.

Određena zanimanja izumiru jer nema dovoljan broj učenika da formira odjeljenje. Ugrožene su gimnazije, stručne i tehničke škole sa područja čitavog kantona.

Mi to dijete moramo vratiti kući reći: Sine, ti jesi želio upisati, ali nećeš jer vas nema dovoljno. Je li to samo djeca koja žele medicinsku školu upisati mogu? Je li to radimo diskriminaciju? Čini mi se da radimo“, kazala je Amela Isanović iz Hemijske škole u Tuzli.

Vladina odluka pomaže mladima da sa diplomom medicinske škole lako posao dobiju u inostranstvu, smatraju profesori.

Ovom odlukom se dodatno devastira gimnazijsko obrazovanje i stručno obrazovanje. Konkretno, u mojoj školi je u odnosu na prošlogodišnji upis, uočen pad od 30 posto“, rekao je Anel Kovačević, Mješovita srednja škola Teočak.

Obrazovna politika Vlade TK je politika za iseljavanje mladih sa ovih prostora. Mi ne želimo biti egzukutori te i takve politike“, smatra Admir Terzić, sindikat srednjeg obrazovanja TK.

Iz medicinske škole, koja ima 44 odjeljenja, tvrde da se u nju upisuju učenici sa najvećim prosjekom ocjena,a broj upisanih ne utiče na kvalitet.

Sada dolazi do jedne etičke dileme. Da li na vještački način puniti ostale škole i kršiti želju i demokratsko pravo roditelja ili jednostavno primiti novi teret na sebe shodno vladinoj odluci i organizovati nastavu na ovaj način na koji se organizuje“, istakla je Jasna Hadžiselimović, direktorica Medicinske škole Tuzla.

Ministarstvo je tražilo tri dodatna odjeljenja u medicinskoj školi, ali, kako kažu, pod pritiskom boračkih organizacija odobrili su još devet. Najavljeni su pregovori sa sindikatom.

Nastavili se trend pada upisa učenika u određene škole na području TK, za par godina većina škola bi mogla izgledati pusto.