OEBS upozorava: Vrag je odnio šalu – pravosuđe u BiH je neodgovorno

Vijesti 23. nov 202015:17 > 15:23
N1

Vrlo kritički, direktan i žestok po bosankohercegovačko pravosuđe je danas prezentovani godišnji izvještaj OEBS-a o njegovom radu u prethodnoj godini. Bosnom i Hercegovinom su umjesto vladavine prava, vladale afere, ali i uplitanje politike u rad pravosuđa.

„Izvještaj je strahovito direktan bez uobičajenog diplomatskog uvijanja i to pokazuje da su glavni akteri u međunarodnoj zajednici svjesni, da i ja budem direktan, da je vrag odnio šalu kad je pravosuđe u pitanju i vladavina prava u Bosni i Hercegovini. Navedeni su eksplicitni primjeri, citiram: ishod afere Potkivanje je nazvan apsudnim, – proglašenje nadležne disciplinske komisije nenadležnom (u slučaju odgovornosti predsjenika VSTS, Milana Tegeltije, op.a.), kao i da je tumačenje Zakona bilo, krajnje pogrešno, uz sumnju da je to urađeno namjerno, da bi se postigao željeni rezultat. To je nečuven napad na sudsku odgovornost“,  bio je direktan za N1 i predsjedavajući Privremene istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, Damir Arnaut.

VEZANE VIJESTI

O poraznoj slici vladavine prava u BiH svjedoče OEBS-ove ocjene i Suda BiH i Tužilaštva BiH zbog istog nepoštivanja principa odgovornosti i kako navodi OEBS njihove, averzije prema nadzoru javnosti.

„Ono što je bitno za građane BiH, je da je eksplicitno naglašeno da kandidatskog statusa iduće godine neće biti bez vidljivog napretka na polju vladavine prava. Konkretni primjeri su novi Zakon o VSTS, Zakon o sukobu interesa, ali i povratak integriteta u pravosuđe“, kaže Arnaut.

Ovaj izvještaj je obavezujući za sve, i za Savjeta ministara BiH i Parlament BiH, kada su u pitanju zakoni, ali najviše za pravosuđe. A kada OEBS kaže da najviša pravosudna insitucija, VSTS ima krajnje pogrešno tumačenje Zakona kada razmatra prijavu protiv svog predsjednika, potvđuje krajnje pogrešno tumačenje prava najviših nosilaca pravosudnih funkcija, što je primjećeno i tokom rada Komisije Paralamenta BiH, koju predvodi Arnaut.

„Međutim, ono što ovaj izvještaj i izvještaj Komisije Parlamenta BiH pokazuju da , riba smrdi od glave. Većina ljudi u pravosuđu su pošteni profesionalci i mi u BiH imamo problem sa najvišim funkcijama, sa njihovom netransparentnosti i kako je u Izvještaju OEBS-a navedeno averziji prema nadzoru javnosti„ – ističe Damir Arnaut, predsjednik nadležne parlamentarne komisije o stanju u pravosuđu BiH.

Šta slijedi, šta su potezi države, Savjeta minisatara BiH, ali i Parlamenta BiH?

„Ovo se tiče napretka BiH ka Evropskoj uniji. To je klub u koji smo se prijavili da se pridružimo. Predali smo aplikaciju za članstvo. Ako se sve ovo ne popravi , nema kandidatskog statusa, nema ni koraka naprijed prema EU. Građani BiH pokazuju da žele da žive u EU tako što odlaze u EU. Ukoliko ne bude napretka, građani će nastaviti da odlaze . Ovo je u rukama građana, koji su na izborima pokazali da mogu promijeniti situaciju u svoju korist, ako glasaju rukovodeći se svojim interesima. A interes građana je vladavina prava”, zaključuje Arnaut za N1.

Izvještaj pročitajte na ovom LINKU

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad