"Čujete li naš vapaj"

Vijesti 23. nov 202018:20 > 18:22
N1

Još traje potraga za ubicom Jasmina Berovića na Otesu u blizini Sarajeva prošle sedmice. Konkretnih rezultata još nema, a istovremeno građani prosvjeduju protiv velikog broja migranata na ulicama i traže veći nadzor nad njihovim kretanjem.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo još uvijek nema novih informacija o istražnjim radnjama na otkrivanju ubice ili ubica Jasmina Berovića.

Nakon ubistva mladića na Ilidži za koje se pretpostavlja da su ga počinili pripadnici migrantske populacije, migrantska kriza na području Kantona Sarajevo se sve više usložnjava.

Redovna su okupljanja građana na području Općine Ilidža, danas na području Blažuja gdje se nalazi najbrojniji prihvatni centar u Bosni i Hercegovini u kojem ima više od 3.000 lica u pokretu koja su smještena iza zidova, u zgradama, šatorima u hangarima u ovom prihvatnom centru.

“Osjećamo se prevareni i ostavljeni. Prevareni u smislu da su nam doveli migrante za koje je narod Blažuja bio protiv”;

“Za osobe koja vrše najteža krivična djela jesmo da se stave pod neki vid nadzora može to biti prihvatni centar ili zatvor. Za takve osobe dok se budu slobodno šetali za nas nema ni slobode niti se možemo osjećati sigurno u našim zajednicama”;

“Mi smo danas došli da pošaljemo poruku da im ograniče kretanje. Kako su danas ograničili, nema migranta nigdje”, rekli su građani Blažuja.

Migrantima u prihvatnom centru Blažuj tokom okupljanja građana nije bilo dozvoljeno kretanje, pojačana je zaštitna mreža, a područje osiguravaju pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Iz Službe za poslove sa strancima BiH za N1 je potvrđeno da će se kretanje migranata ograničiti do 16 sati.

“Mi ipak moramo pooštriti apsolutno i kućni red i sve ostalo da bi manje migranata bilo na ulicama. I već smo dogovorili da se svi ilegalni migranti koji borave na otvorenom a imaju slobodu kretanja moraju vratiti u privremene prihvatne centre do 16 časova. Ovde mora da postoji širi društveni odgovor, znači ako se sreću migranti poslije 16 sati, neko treba da obavijesti i policiju i bit će zajedničke patrole Službe za poslove sa strancima i policije”, rekao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Zbog manjeg procenta lica u pokretu koji su sklonu nasilju i činjenju krivičnih djela, ograničavanje sloboda trpit će i ljudi koji su krenuli trbuhom za kruhom i ne prave probleme.

U prvih devet mjeseci 2020. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo evidentiralo je 88 krivičnih djela koja su počili stranci, među kojima su dva ubistva i četiri pokušaja ubistva i 17 razbojništava.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi sedam predmeta u fazi istrage, u devet je podignuta optužnica, a u 15 donesena presuda protiv državljana zemalja visokog migracijskog rizika koji su počinili različita krivična djela.

Građani iz Blažuja poručuju, nećemo stati. Obzirom na hladno vrijeme upitno je da li će vlasti do proljeća naći neki novi prihvatni centar da bi se izmjestio dio korisnika iz Blažuja, a deportacija se pokazala kao izuzetno spor proces na koji se ne može računati kao rješenje. U međuvremenu migranti i dalje prelaze propusnu istočnu granicu BiH i registiraju se na području dva kantona Sarajevskom i Unsko-sanskom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad