Da li će predmet Dženana Memića završiti na Vrhovnom sudu FBiH?

Vijesti 24. nov 202017:28 > 17:45
N1

Ko je odgovoran i što još nije pronađen i kažnjen ubica Dženana Memića i je li zakazalo pravosuđe u BiH? Vrhovni sud Federacije BiH razmatrao je žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću. Oni su dosad dvaput oslobođeni krivnje za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Dženana Memića. Tužilaštvo je zatražilo pokretanje postupka pred Vrhovnim sudom, dok odbrana traži odbijanje žalbe, čime bi se, kako kažu, vratilo povjerenje građana u rad pravosuđa.

“Optužba smatra da je taj nalaz kao i iskaza glavnog pretresa paušalan nestručan i da ne odgovara istini”, kazao je Vlado Mišković, federalni tužilac te zatražio da se presuda ukine i postupak ponovi pred ovim sudom.

Ovako je svoje obraćanje pred Apelacionim vijećem završio tužilac Mišković, insistirajući na nalazu sudskog vještaka iz Srbije, za koji odbrana ističe da nije ni bio dijelom dokaznog materijala postupka pred prvostepenim sudom.

“Sve ono ostalo što je mimo ovog spisa, sve ono što se priča po gradu, što se priča po pravosudnim krugovima treba ostaviti po strani i apsolutno je nebitno, bitno je ono što vi imate u svojim spisima. Molim Vas odbijete, odbijte, apsolutno odbijte žalbu Kantonalnog tužilaštva”, rekao Rusmir Karkin, branilac Seferovića.

Sudu se obratio i Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

“Tužioci su gađali metu, dva puta su potpuno promašili metu, a danas vas tužilac Mišković ubjeđuje da su pogodili u sridu. Ja mislim da ove riječi u potpunosti ocrtavaju sve ono što se desilo u ovom postupku. Ovo je kriminal koji je doveo u pitanje integritet kompletnog pravosudnog sistema”, rekao je Feraget.

Iza urušavanja tog sistema, porodica Memić najodgovornijima smatra vodeće ljude u tužilaštvima.

“Dalida Burzić nikad neću stati ti moraš odgovarati. Ova država mora početi raditi mora hapsiti odgovorne. Sabina Sarajlija bi nas trebala biti uhapšena, Vlado Mišković bi danas trebao biti uhapšen. Sve što je izgovorio je laž. Nakon pet godina ne odustaju idu dalje. Ponižavaju nas svi oni znaju da je Dženan ubijen”, rekao je otac Muriz nakon ročišta.

Simboličnu podršku porodici danas je nošenjem transparenta pružio i optuženi Ljubo Seferović.

“Ako ovo suđanje bude ponovljeno pred ovim sudom ja garantujem i svojim životom i vojom imovinom da će i treća presuda 100 postotno biti oslobađajuća. Stidi se državo BiH – Dženan i David su ubijeni. Stidi se državo što imaš u tužilaštvima kriminalce umjesto tužilaca. Popravljaj to što prije to ti je i poruka iz EU”, rekao je Feraget.

Apelaciono Vijeće će odluku donijeti naknadno, a odbrana očekuje da to bude u narednih 10-15 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad