Pravda za Davida zatražila pismo obducenta Furtule kao dokaz ubistva Dragičevića

Vijesti 26. nov 202011:25 > 11:33
N1

Pismo dr. Radovana Furtule za Nova.rs, obducenta koji je bio konsultovan u reobdukciji Davida Dragičevića, rađenoj na VMA, odjeknulo je u cijelom regionu, a posebno u Bosni i Hercegovni, odakle je pokojni mladić. Redakciji Nova.rs nakon toga javili su se roditelji stradalog Davida, uz molbu da im pomenuto pismo dostave sa potpisom dr Furtule, ne bi li ga, kako su u e-mailu naveli, priložili kao dokazni materijal na sudu.

Dr. Furtula poslao je pismo sa svojeručnim potpisom redkaciji Nova.rs u kojem opisuje svoj nalaz i obraća se porodici Dragićević i članovima grupe Pravda za Davida koji više od dvije godine traaže istinu i pravdu.

“Kao što sam već u pismu rekao, zbog obećanja koje sam dao, ostao sam dužan grupi ‘Pravda za Davida’ ovakvo pisano obraćanje. Znajući u kom smjeru se odvijao proces i da su posmrtni ostaci pokojnog Davida prebačeni u Austriju, pravda je morala da sačeka pogodan trenutak. Sada kada su prilike potpuno drugačije, konačno su se stekli uslovi da se sazna istina o smrti pokojnog mladića. Uz sve to, najmanje što sam mogao da učinim je da stavim i svoj potpis ispod svojih riječi”, rekao je dr Furtula za Nova.rs.

Nova.rs
Nova.rs

“Obraćamo vam se ispred Asocijacije ‘Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine’, sa molbom da nam proslijedite cijelo, originalno pismo obducenta Radovana Furtule. Bili bismo jako zahvalni ukoliko imate mogućnost da nam prosledite potpisano pismo koje ste od njega dobili. Izjava obducenta nam je potrebna u svrhu prilaganja dokaznog materijala na sud”, pisalo je u e-mailu koji su potpisali roditelji

Podsjetimo, Furtula je u svom autorskom tekstu za Nova.rs između ostalog detaljno objasnio povrede koje je pokojni mladić prilikom smrti zadobio.

“Povrede na licu pokojnog u vidu brojnih oguljotina prisutne su isključivo na prominentnim (izbačenim i istaknutim) dijelovima lica (vrh nosa, jagodice, donja ivica čela, izbačeni dijelovi usana) i kao takve više nego dovoljno govore. One su nastale grubim fizičkim kontaktom sa neravnom površinom (pješčano dno rijeke ili potoka je idealan izbor ovakve podloge) u agonalnoj fazi kada je pokojnik pokušavao da dođe do vazduha pokrećući glavu u bočnim pravcima sputan fizičkom silom koja ga je onemogućavala da podigne glavu iz vode. Navodim samo ključne povrede koje imaju svoj značaj u mehanizmu smrti, kao i neke od onih na leđima pokojnika koje predstavljaju tzv. duboke hematome (krvne podlive) u međurebarnim mišićima, nastale dejstvom pasivne sile na zadnju stranu trupa nasuprot agonalnim pokušajima tijela usmjerenih odozdo, koje je očajnički pokušavalo da se uspravi. Ovako bi otprilike mogla da se opiše suština jednog utopljenja i povrede koje se u ovom slučaju iz teoretskog modela zapravo mogu prepisati u praktični slijed događaja”, dio je pisma u kom dr. Furtula objašnjava kako je David Dragičević ubijen.

Inače, specijalista sudske medicine i obducent dr. Radovan Furtula, bio je dio tima na VMA, u vrijeme kada je u ovoj ustanovi rađena reobdukcija pokojnog Dragičevića, u vezi sa kojom je bio konsultovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad