Srbija i RS obilježavat će Dan sjećanja na stradale Srbe

Vijesti 26. jun 201514:05 > 15:46
Tanjug/Nemanja Jovanović

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske donijele odluku da zajednički obilježavaju 5. august kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice dvije Vlade u Palati Srbije rekao da će se taj datum zajednički obilježvati kao što će se zajednički obilježavati Vidovdan i Dan proboja u Jasenovcu.

Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikima Srbije i Republike Srpske, Tomislavom Nikolićem i Miloradom Dodikom, o eventualnom odlasku u Srebrenicu i najavio da će odluku o tome doneti u skladu sa interesima vlade i srpskog naroda.

”Nikada nisam krio od koga to zavisi, naravno sa tim sam upoznao i o tome razgovarao sa predsjednikom Nikolićem i predsjednikom RS. Tu odluku donijet ću u skladu sa interesima prije svega Vlade Srbije i srpskog naroda. Razumije se da ću o tome još razgovarati sa predsjednicima Nikolićem i Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović”, rekao je Vučić novinarima na konferenciji nakon zajedničke sjednice dvije vlade.

Vučić je rekao da smatra da je prijateljstvo između srpskog i bošnjačkog naroda od velikog interesa za oba naroda i da u to treba investirati u budućnosti. ”Pri tome se podrazumijeva da nikada i nijednog trenutka nećemo da pogazimo naše nacionalne interese”, rekao je Vučić.

On je također ukazao da dvije vlade, kao i Srbija i RS, imaju dobru, uspješnu saradnju i smatra da će ona biti i još bolja.

Sljedeću zajedničku sjednica najavio je za oktobar, nakon što počnu “stvarni radovi” na mostu Bratunac – Ljubovija.

“Razumije se da Srbija poštuje integritet BiH ali i zna se kakav odnos Srbija ima prema RS i spremna je da ukoliko RS bude imala bilo kakvih problema, pomogne. Srbija će biti mjesto na koje će RS moći da se osloni i uvijek će biti spremna da pruži finansijsku pomoć”, poručio je srbijanski premijer.

Nikolić: Složena situacija u regionu

Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je situacija u regionu veoma složena, konstatujući da su napadi sve učestaliji kako je Srbija bliža Evropskoj uniji.

“Srbija će učiniti sve da pomogne Republici Srpskoj. Moja podrška Vladi je bezuslovna, vrijeme je teško i moramo da budemo jedinstveni i složni. Neki se trude da stvore nepovoljnije okolnosti kako bi zaustavili naš napredak, stoga vas molim da uspostavite i održite snažne veze i budete kao porodica”, naglasio je Nikolić na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske, saopštio je Kabinet predsjednika Srbije.

Nikolić je u obraćanju članovima vlada poručio je da “zajedničke sjednice dvije vlade treba da budu pravilo, a Srbija će se starati o očuvanju Dejtonskog sporazuma. Mi smo posvećeni njegovanju specijalnih i paralelnih veza sa Republikom Srpskom”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nivo odnosa Srbije i Republike Srpske nikad nije bio na tako iskrenom i na tako visokom nivou i zahvalio se Srbiji na obećanoj pomoći.

Zajednički projekti Srbije i RS

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su zajednički projekti na kojima rade Srbija i RS velika razvojna šansa za 25 opština duž obala Drine.

Ona je posebno pomenula infrastrukturne projekte, one u oblasti poljoprivrede, sporta i kulture…

Izrazivši zahvalost za podršku Vladi Srbije, Cvijanović je zatražila od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da uvrsti na dnevni red naredne sjednice tog tijela rezoluciju o Srebrenici, kako bi se Predsjedništvo BiH izjasnilo o tom dokumentu.

Nakon zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture i protokol o usaglašavanju stavova o oblastima stručnih ispita i licenciranju iz oblasti građevinarstva i prostornog planiranja.