Avdić: Pravosuđe na najpodmukliji način bira predmete, stvara privid da radi

Vijesti 27. nov 202015:03 > 15:24
N1

Dugogodišnji novinar Senad Avdić kazao je za N1 kako smo svjedoci da se u BiH svakodnevno otkrivaju afere, slučajevi kriminala, korupcije i sukoba interesa, ali da je reakcija pravosudnog sistema neadekvatna, nepravoremena ili čak nikakva.

“Slučajevi kriminala i korupcije se gomilaju u jednom ritmu, i zatrpavaju prethodne afere. Dovedeni smo u poziciju da se ne možemo sjetiti šta je bio glavni skandal ili afera prije dva, pet, sedam dana jer su u međuvremenu otkriveni novi slučajevi. Često još teže korupcije i kriminala. Problem je da smo došli u takvu priliku da se ne sjećamo kako je uopće počeo slučaj s ‘Potkivanjem’ od prije godinu i po dana i kakva je muka i nepravda natjerala biznismena Nermina Aliješevića da potegne za tom prilično brutalnom metodom dokazivanja koruptivnog karaktera pravosudnog aprata. Sve je krenulo od toga što su Alješevića dvojica uglednih stranačkih biznismena (SDA i SBB) ojadila i gurnula u dubiozu njegovu firmu u Velikoj Kladuši. Njegova pravosudna agonija kroz Tužilaštvo KS ga je natjerala da izvede taj mali igrokaz. Zaboravljamo”, rekao je Avdić.

Istakao je kako “pravosuđe stvara privid da nešto radi, ali da to čine na najpogrešniji i najpodmukliji način jednom privatnom, neprofesionalnom selekcijom predmeta koje će procesuirati”.

“To važi za pravosuđe na državnom nivou, ali i na drugim nivoim. Na državnom nivou imamo eklatantne primjere užasnog rasipanja resursa na marginalnim slučajevima, a zaobilaze se vrlo tedenciozno predmeti teške korupcije i kriminala. Predmeti se biraju prema nekim privatnim, ličnim afinitetima, biraju se parcijalno”, rekao je Avdić.

Govoreći o izvještaju OSCE-a o stanju pravosuđa u BiH, Avdić je rekao kako “samo slijepcu nije poslana poruka u kako dramatičnom stanju se nalati pravosuđe i cijelokupno bh. društvo”.

“Ne znam da je ikada ijedna međunarodna organizacija na tako otvoren i jasan način osudila i ukazala na probleme u pravosuđu upirući prije svega prstom u VSTV, rad predsjednika Milana Tegeltija i prelijevanje takvog jednog mehanizma i principa na pravosuđe u cjelini. U cijeloj ovoj priči ne treba od odgovrnosti amnestirati međunarodnu zajednicu, mislim da je ona u proteklih 15-ak godina otkako je provedena reforma pravosuđa usmjeravala i vodila važne procese u pravosuđu i odgovorna, između ostalog, za ovako neodrživ status VSTV-a koke je samo sebi svrha”, rekao je Avdić.

Dodao je kako je nerealno očekivati da “ikome od tih ljudi proradi moral ili grižnja savjesti”, te da je zadnji slučaj tebao “upaliti sve alarme”.

Komentirajući aferu “Respiratori” kazao je kako je ovaj predmet od početka bio “opećaćen politikom o određenim stranačkim sukobima unutar SDA te da je riječ o politički kontaminiranom procesu”.

“Reakcija Tegeltije jučer gdje kaže da ovaj tekst koji je objavio portal Istraga.ba pokušava skrenuti pažnju sa sudskih procesa koji se vode protiv pojedinih dužnosnika iz SDA, očito tu aludira na predmet Respiratori. Jedino se sudi ljudima iz SDA, a bili smo svjedoci da se u RS-u praktično desio isti model kriminalne kupovine lošeg izbora medicinske opreme, respiratora, poljske bolnice. Ne znamo da li je istraga uopće pokrenuta. Bilo bi tedenciozno reći da je ovo sve fokusirano da se jedna stranka destrurira, ne bih ih imao ništa protiv da se to desi unutar pravnog poretka, ali vrlo je loša poruka ako se sva kola slome na 2-3 čovjeka ili SDA kako bi se pokazalo da niko nije zaštićen”, rekao je Avdić.

Objašnjavajući koliko je loše stanje u pravosuđu naveo je velike predmete korupcije koje je pokrenulo tužilaštvo KS – GRAS, Bosnalijek, Zadruga, Energopetrol itd, ali da su svi predmeti propali na sudu ili godinama čekaju na sudski epilog.

“Nakon potpunog kraha i neuspjeha tužilačkog posla šefica tog tužilaštva Dalida Burzić je nagrađena višom funkcijom u Sudu BiH što pokazuje potpuno vjeru u princip negativne selekcije, kao da neko povlači poteze po sistemu ‘što gore, to bolje’. Tako jednostanvo ne možemo dalje”, zaključio je Avdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad