Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" tražit će od CIK-a istragu

Vijesti 28. nov 202015:19 > 15:21
N1

Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" zatražit će od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da izvrši usporedbu spiska osoba koje su iskoristile biračko pravo na lokalnim izborima u Srebrenici 15. novembra 2020. godine s podacima IDDEEA o važećim ličnim dokumentima.

“Inicijativa ‘Moja adresa: Srebrenica’ zatražit će od Centralne izborne komisije BiH da izvrši usporedbu spiska osoba koje su iskoristile biračko pravo na lokalnim izborima u Srebrenici 15.11.2020. godine s podacima IDDEEA o važećim ličnim dokumentima te utvrdi da li su sve osobe na izborni dan imala nevažeće identifikacione dokumente države BiH”, navodi se u saopćenju.

Dodali su kako traže da se broj osoba koje nisu imala važeći lični dokument, a za koje je utvrđeno da su glasala na biračkim mjestima u Srebrenici 15. novembra 2020. podijeli sa zainteresiranom javnošću.

Traže i da se utvrdi broj osoba koje su registrovane za glasanje putem pošte u Srbiji, a čiji su se glasački listići “vratili”, jer ih niko nije zaprimio za lokalne izbore u Srebrenici te da se dodatno istraži koji su razlozi tih slučajeva.

“S obzirom da rezultati istraživačkog rada nekoliko novinara i agencija upućuju na evidentne izborne prevare, smatramo da broj osoba koje su neregularno glasale – odnosno čiji bi status istragom mogao dovesti u pitanje rezultate izbora. Tačnije, neregularni glasači poštom i oni na redovnim biralištima bez važećih ličnih dokumenata su presudili u korist kandidata Grujičića”, poručuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Iz ove inicijative ukazuju da će izborni rezultati pokazati da probosanske liste na izborima mogu imati većinu u Skupštini opštine te da bi ove provjere mogle biti važne i za rezultate izbora i za predstavnike u lokalnom parlamentu.

“Nećemo dopustiti da se na prevaru zaštiti trenutno stanje i poništi volja glasača koji su svoje biračko pravo iskoristili u skladu s Izbornim zakonom. CIK će, prilikom donošenja odluke o ponavljanju izbora u lokalnim zajednicama gdje su zabilježene prevare i neregularnosti, bez sumnje morati uvrstiti i Srebrenicu”, zaključuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad