Pet godina od napada u Bugojnu: Rana koja još boli

Vijesti 27. jun 201515:58 > 16:03
N1

U Bugojnu je danas obilježena peta godišnjica terorističkog napada na Policijsku stanicu u tome gradu, u kojem je život izgubio policajac Tarik Ljubuškić.

Posljedice napada još uvijek osjeća teško povrijeđena policajka Edina Hindić, kao i nekoliko njenih kolega koji su, tom prilikom, zadobili lakše tjelesne povrede.

Učenjem Fatihe i na drugi način odata je počast poginulom Tariku Ljubuškiću, a cvijeće su na spomen-ploču i obilježje ispred zgrade Policijske stanice, kao i na mezarju Jaklić, položili članovi njegove porodice, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, delegacija MUP-a SBK-a i Uprave policije, predstavnici PU i PS Bugojno, članovi Sindikata policije, Edina Hindić i druge Tarikove kolege te udruženja građana.

”Na policiji i svim strukturama vlasti je da učini sve kako se slični napadi ne bi nikada više ponovili. Njihova je obaveza, također, da pomognu porodici Tarika Ljubuškića i povrijeđenim policajcima”,  kazao je u obraćanju prisutnima Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK-a.

Posebne emocije su ponovo bile na licima njegovih najbližih, koji su kazali da im Tarika niko ničim ne može nadoknaditi, ali je lakše kada se zna da nije zaboravljen od svojih radnih kolega i brojnih prijatelja. Upravo oni, daju im snagu da se nastave boriti i živjeti.

”Našu bol niko ne može ublažiti, nedostatak niko ne može nadoknaditi. Teško mi je, ali, borim se. Moja djeca su moja snaga i život. Ni njima nije nimalo lakše nego meni. Oni to ispoljavaju na svoj način, često sa suzama, pa onda ja moram suzbiti svoju bol da bih vratila osmjeh na njihovo lice. Međutim, moramo nastaviti dalje. Teško nam je”, kazala je Mersiha Ljubuškić, supruga Tarika Ljubuškića, iza kojeg je ostalo dvoje maloljetne djece.

”Sjećanje na teroristički napad u Bugojnu je dokaz da se trebamo boriti protiv svih oblika radikalizma”, istakla je potpredsjednica Federacije BiH.

”Mi smo danas došli da odamo počast našem Tariku i da iskažemo poštovanje prema njegovoj porodici i svima onima koji su bili povrijeđeni tokom terorističkog čina. Svojim dolaskom želimo ukazati na potrebu borbe protiv svakog oblika radikalizma, protiv terorizma, jer u konačnici vidite da su svugdje u svijetu žrtve tih terorističkih akata upravo nevini i nedužni, koji nemaju definitivno želje za zlom. Dakle, mi smo svi potencijalne žrtve takvih aktivnosti i zato smatram potrebom da se cjelokupno društvo pozabavi borbom protiv radikalizma”, rekla je Mahmutbegović.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izrazio je nadu da će pravosudne institucije ubrzati proces protiv optuženog Harisa Čauševića, kao i postupaka koji se vode protiv šesnaest policajaca iz SBK-a, kojima se stavlja na teret upotreba prekomjerne sile prilikom hapšenja osumnjičenih.

”Teroristički čin u Bugojnu je napad na institucije BiH i na tekovine civilizacije. Proces je još u toku i ja se iskreno nadam da će pravosudne institucije što prije završiti svoj posao, jer to očekuju građani BiH od njih, odnosno građani Bugojna i porodica rahmetli Tarika Ljubuškića. Mislim da nisu samo oni žrtve terorističkog čina. Mi imamo sada jednu pojavu gdje se protiv šesnaest policajaca, koji su sudjelovali u hapšenju osumnjičenih za napad na PS, vode određene predistražne radnje zbog upotrebe prekomjernu sile u tim radnjama, što nije dobro. Naravno, pravosudne institucije treba da rade svoj posao, i ja ih molim da što prije okončaju postupak koji se vodi u vezi ovih policajaca, jer to nije dobra poruka za one ljude, odnosno policajce koji treba da se bore protiv svih oblika kriminala, a posebno ovakvog gnusnog čina koji je izvršen u Bugojnu prije pet godina”, naglasio je Čampara.

O posljedicama terorističkog napada u Bugojnu razgovaralo se i na sastanku s načelnikom Hasanom Ajkunićem.

”Pet godina je prošlo, i to je jedan od najtežih trenutaka u poslijeratnom periodu, ne samo Bugojna već čitave države BiH. Počinjeni teroristički čin je jedna rana koja se nikada neće moći zaliječiti. Vjerujem u naše pravosudne institucije, i da će ovaj slučaj biti završen onako kako svi želimo, da se to nikome više ne desi. Posebno zahvaljujem građanima koji daju podršku porodici Ljubuškić. Vjerujem da neće biti sami, i da ćemo uvijek biti uz njih”, kazao je bugojanski načelnik.

Za teroristički napad na PS Bugojno, krajem decembra 2013., osuđen je Haris Čaušević zvani Oks, kojem je izrečena kazna zatvora od 45 godina. Usvojena je žalba njegovih advokata, te mu se sudi u obnovljenom postupku, koji je u toku pred Sudom BiH.