Marjanović: Ministarstvo obrazovanja KS se dijeli na dva dijela

Vijesti 04. dec 202010:28 > 10:41
N1

Nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo predstavila je danas novi sporazum o prioritetima. Prof. dr. Damir Marjanović najavio je da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS biti podijeljeno na dva segmenta zbog velikog obima posla.

“Ekspertna grupa radi na formiranju novog ministarstva odgoja i obrazovanja. Do sada je bio zanemaren segment odgoja koji je jako bitan. U toj oblasti bit će sfera predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, a drugo je ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade”, rekao je Marjanović.

Naglasio je kako se ovom raspodjelom neće povećati administracija niti broj ministarstava.

“Bitna stavka je reforma obrazovanja. U što kraćem roku bit će formiran institut za preduniverzitetsko obrazovanje. Odluka o formiranju je donesena 2018. godine, ali zadnjih 10 mjeseci je to stavljeno sa strane. Bavit će se reformom obrazovanja u budućnosti kontinuirano”, rekao je Marjanović.

Istakao je kako je ponosan što će prvi put biti određena i stavka da se jedan posto iz Budžeta KS izdvaja za naučno-istraživačke djelatnosti.

“Za razliku od prethodnih vlada mi smo pokazali odgovornost. Neće biti lako zbog svega što nas čeka. Ozbiljne i mudre zemlje u vremenima krize ne da zabranjuju ograničavanje, već još više ulažu u ovu oblast”, rekao je Marjanović.

Poručili su kako će, u okviru reforme obrazovanja, raditi na usklađivanju “proizvodnje” kadrova i potreba tržišta, o čemu će se mnogo više povesti računa kako Kanton Sarajevo ne bi proizvodio kadrove koji nisu potrebni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad