Kompliciran povratak bh. državljana iz Sirije, nehumani uslovi u kampovima

Vijesti 04. dec 202014:22 > 05. dec 2020 07:28
DELIL SOULEIMAN / AFP

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine intenzivno radi na pripremi i organizaciji povratka bh. državljana (žena i djece) iz sirijskih kampova, rekli su iz ovoga ministarstva za N1.

Sam proces je veoma kompliciran i zahtijeva kreiranje sistemskog rješenja u skladu sa važećim zakonodavnim okvirom na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Proces takođe zahtijeva uključivanje velikog broja nadležnih institucija – pored sigurnosnih i pravosudnih – službe socijalnog rada, zdravstva, obrazovanja i drugih“, rekli su nam. 

Kako su istakli, s tim u vezi, Ministarstvo sigurnosti BiH je pripremilo za Vijeće ministara Informaciju sa pregledom svih relevantnih činjenica u vezi sa ovom problematikom i prijedlogom zaključaka u cilju repatrijacije bh. državljana iz zona sukoba. Rečeno nam je da je navedena Informacija u fazi pribavaljanja neophodnih mišljenja radi dostavljanja Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Na naše pitanje da li su Ministarstvo sigurnosti BiH kontaktirale porodice naših državljana te da li imaju informacije o njima, rekli su nam da porodice bh. državljana koji se nalaze u Siriji redovno kontaktiraju Ministarstvo sigurnosti BiH sa upitom o povratku njihovih srodnika iz Sirije te da prema informacijama koje imaju, stanje u kampovima je jako loše i uvjeti za život su daleko od humanih.

Upitali smo nadležno ministarstvo i koliko je naših državljana u kampovima i kada bi mogao biti realizovan njihov povratak i da li će biti svi vraćeni.

O broju osoba i terminu povratka u ovom trenutku ne možemo govoriti“, kratko su nam odgovorili.

Također, potcrtali su kako niko ne opstruira njihov povratak u matičnu zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad