UIO o otkazu "zviždaču" Emiru Mešiću: Isključivo zbog povrede radne dužnosti

Vijesti 08. dec 202016:29 > 16:31
BIRN BiH

Odluka Prvostepene disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da se državnom službeniku u toj upravi Emiru Mešiću izrekne mjera prestanka radnog odnosa zbog teže povrede službene dužnosti nikako se ne može dovesti u vezu sa činjenicom da je on zaštićeni prijavilac korupcije, saopšteno je iz UIO BiH.

Iz UIO navode da se ova mjera odnosi isključivo na njegovo postupanje u Upravi, gdje je u disciplinskom postupku utvrđena teža povreda službene dužnosti.

VEZANE VIJESTI

Iz Uprave podsjećaju da je protiv Mešića, raspoređenog u Odsjeku za poreze u Regionalnom centru Tuzla na radnom mjestu viši stručni saradnik za obradu poreskih prijava, pokrenut disciplinski postupak 26. maja zbog osnovane sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti propisanu odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO.

Nakon sprovedenog postupka, Prvostepena disciplinska komisija je 26. novembra donijela rješenje kojim je Mešić proglašen odgovornim za težu povredu službene dužnosti koja mu je stavljena na teret, te mu je izrečena jedna od propisanih disciplinskih mjera – prestanak radnog odnosa, piše se u saopštenju.

Iz UIO napominju da ovo rješenje nije konačno, te da zaposleni ima mogućnost izjavljivanja žalbe, kao redovnog pravnog lijeka.

U saopštenju se navodi da se Uprava u disciplinskom postupku protiv Mešića, imajući u vidu status zaštićenog prijavioca, koji mu je dodijelila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije /APIK/, obratila ovoj agenciji za stav i mišljenje u pogledu pravilnosti postupanja i primjene Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

“Tom prilikom je Agencija, kao nadležni organ, potvrdila da dodijeljeni status zaposlenog ne abolira od obaveze poštivanja i postupanja u skladu sa zakonskim propisima i internim aktima institucije u kojoj je zaposlen, te da prema njemu nisu učinjene štetne radnje”, ističu u UIO BiH.

Iz Uprave napominju da je, prema zahtjevu APIK-a, u UIO izvršen inspekcijski nadzor Upravnog inspektorata pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, te da “tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti u postupanju UIO prema Mešiću”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad