Samantha Power citirala reportera N1 u komentaru za Foreign Affairs

Vijesti 09. dec 202016:32 > 16:36
N1

Odgovor Trumpove administracije na najurgentniji problem današnjice, pandemiju korona virusa, bio je najlošiji nego u bilo kojoj drugoj državi, napisala je u detaljnoj analizi Samantha Power, bivša ambasadorica Sjedinjenih američkih država pri UN-u, koju je objavio magazin Foreign Affairs.

Ugledni američki časopis koji se bavi analizom međunarodnih odnosa i američke vanjske politike objavio je opsežan tekst pod nazivom ‘Prednost Amerike i Bidenova šansa’ čija autorica, Samantha Power, raščlanjuje do detalja odgovor Amerike na pandemiju kao i posljedični pad povjerenja u sposobnost američkih vlasti kako među domaćim stanovništvom tako i kod međunarodnih partnera i saveznika.

“Nepravilno postupanje s pandemijom samo je posljednji u nizu propusta koji je doveo u pitanje sposobnosti SAD-a i među dugogodišnjim saveznicima i među zemljama čije partnerstvo Washington može tražiti u godinama koje dolaze”, navela je Power, predavačica na Harvardovoj Pravnoj školi.

U dijelu koji govori o poljuljanoj vjeri u sposobnost Sjedinjenih država koja je došla do izražaja tokom pandemije, a nakon što je još uvijek aktualni Predsjednik Donald Trump, između ostalog, podržao upotrebu lijekova protiv malarije u borbi protiv Covid-a, Power citira reportera N1 BiH Esmira Milavića, koji je svojevremeno komentirao stav Bijele kuće u jeku pandemije:

“Potpredsjednik nosi masku, a predsjednik ne nosi; neki članovi osoblja je nose, neki ne. Svako se ponaša kako želi. Kako vrijeme prolazi, Bijela kuća počinje sve više da liči na Balkan”.

Power između ostalog sugerira kako bi se novi predsjednik Joe Biden trebao pridružiti programu COVAX, koji će, kako je naglasila, odigrati ključnu ulogu u pravičnoj raspodjeli vakcina. Sjedinjene države bi također trebale pokrenuti bilateralno partnerstvo s zemljama s niskim ili srednjim dohotkom, kojima je potrebna pomoć u prevazilaženju problema vakcinacije svojih stanovnika, dodaje.

Dalje, novi predsjednik bi trebao pozvati američke univerzitete da naglase kako i dalje očekuju međunarodne studente, kojima bi se dalo do znanja da su bogatstvo a ne prijetnja, podvukla je Power. podjetivši na vizne restrikcije koje je uvela Trumpova administracija 2018-2019, što je dovelo do pada u broju stranih studenata u SAD-u.

Sve ove inicijative neće izliječiti podijeljenu naciju niti će učiniti da strani lideri zaborave obećanja koja je Amerika prekršila, ali one će vratiti povjerenje u sposobnosti SAD-a, zaključila je.

Kompletan članak pročitajte na OVOM linku. Tekst pod naslovom The Can-Do Power: America’s Advantage and Biden’s Chance nalazi se u izdanju za januar/februar 2021. godine.

Samantha Power, aktivistica, profesorica i novinarka profesionalnu karijeru počela je u Bosni i Hercegovini kao freelance novinar. Nakon godina rada u Bosni i Hercegovini i izvještavanja o ratnim dešavanjima, posebno o genocidu u Srebrenici Samntha Power je prešla put dug 25 godina.

Na tom putu je od aktivistice i profesorice postala najbliža saradnica senatora i kasnije predsjednika Baracka Obame. Predsjednika SAD-a je savjetovala o ljudskim pravima, a njen rad i zalaganje su nagrađeni mjesto ambasadorice SAD-a u UN-u. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad