"Ili ćemo mi mijenjati situaciju, ili će nas muka natjerati"

Vijesti 30. jun 201508:48 > 08:49
N1

"Novinari, kao i političari imaju odgovornost kada govore ili izvještavaju o nekim događajima. Ne mogu tek tako iznositi neke stavove ili kalkulacije, smatra predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević.

Glavne teme posljednjih sedmica bile su rezolucija o Srebrenici i hapšenje Nasera Orića koji su doveli do pogoršanja bošnjačko-srpskih odnosa.

“Posljednji događaji bi nas mogli vratiti 20 godina unazad. Zbog toga, mediji i politika trebaju biti pažljivi kada izvještavaju jer postoje ljudi kojih se to sve tiče”, navodi Milojević.

Gošća Novog dana nadovezala se i na temu korupcije.

“Epidemija korupcije ima veze sa ratnim stradanjima. Evo, upozoravaju nas na štrajk rudara i policajaca, ali i moguće štrajkove drugih kategorija. Sve to ima veze sa korupcijom. Da BiH nije razorena u ratu ne bi bilo ovolike korupcije”, navodi predsjednica Udruženja BH novinari i dodaje da živimo u “temeljno nepravednom društvu”.

“Mi smo ti koji trebamo da mijenjamo situaciju. Ili, će nas muka natjerati na promjene”, zaključuje.

Milojević smatra da “šutnja nije zlato”, kako je tvrdio i književnik Ivo Andrić.

“Šutanje nije zlato, ali se treba paziti šta se govori. Bolje nekad i prešutiti”.

Gošća Novog dana na kraju gostovanja osvrnula se i na snimanje filma prema poznatoj pjesmi Zabranjenog pušenja “Balada o Pišonji i Žugi”.

“Mnogi su tu pjesmu uzimali zdravo za gotovo. Međutim, kada bolje pogledate, stih ‘Bože, kako neki mogu gore, a ja i Žuga ni na more’ dokazuje da 80-ih nije sve bilo kao med i mlijeko, kako se mi volimo nostalgično sjećati. Mladost uvijek izgleda ljepše nego što zaista jest pa često znamo biti neobjektivni kada govorimo o prošlim vremenima”, zaključila je.