Rasprava o drugom krugu glasanja na izborima u BiH

Vijesti 09. dec 202017:28 > 17:56
Ilustracija

"Oko 25 posto načelnika u Bosni i Hercegovini bude izabrano na te pozicije sa manje od 30 posto glasova dok u Predsjedništvu BiH, 40 posto članova je bilo izabrano sa manje od 50 posto glasova", kazao je zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Damir Arnaut koji je podnio je inicijativu da se uvede drugi krug glasanja za ove pozicije.

Arnaut je u obrazloženju naveo kako većina zemalja u svijetu ima drugi krug glasanja na svim izborima na kojim se kandidati takmiče za jedno konkretno mjesto – predsjednika ili gradonačelnika/načelnika. Istakao je kao se predsjednici sve tri susjedne zemlje se biraju u drugom krugu ako u prvom ne dobiju natpolovičnu većinu.

“Ciljano sam podnio incijativu prije lokalnih izbora da ne bi bilo insinuacija da sam motiviran rezultatima, ali i ovi izbori su pokazali isti trend. Situacija je još gora u Predsjedništvu. Od prvih izbora nakon Djetona, čak 40 posto kandidata su izabrani s manje od 50 posto glasove. Najviše je to prisutno kod izbora bošnjačkog člana. Osim Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića koji su dobili više od 50 posto glasova, četiri člana su dobila mandata sa manje od 50 posto glasova. Srpski član je imao tri izabrana s manje od natopolovične većine, dok je hrvatski član samo jednom izabran s manje od 50 posto glasova. Predsjedništvo je kolektivni organ i 1998. godine su zadnji put imali legitimitet sva tri naroda”, kazao je Arnaut.

Osvrčući se na eventulane negativne strane u smislu da drugi krug košta, produžava neizvjesnost i odgađa prenos vlasti, kazao je da postoji rješenje.

“Instant drugi krug na način da glasači rangiraju kandidate i pobjednik je onaj s najboljim preferensama. Ovako se biraju predsjednici Irske, Indije, Papua Nove Gvineje, kao i zakonodavni organii u Australiji, članovi zakonodavnih tijela u nekim američkim državama i brojnim drugim zemljama”, kazao je Aranut.

Istakao je kako “instant drugi krug” ne košta dodatno jer se štampa isti broj glasačkih listića, sve se obavlja na jednom mjestu, a podaci pokazuju da se vrijeme brojanja ne produžava u značajnoj mjeri.

“U biti nema negativnih strana i ovaj sistem glasanja nema ustavnih restrikcija. Potrebno bi bilo da nadležni entitetski organi pripreme i usvoje izmjene i dopune relevantnih entitetskih zakona u dijelovima koji se tiču izbora načelnika/gradonačelnika”, kazao je Aranut.

Zastupnici će se o ovoj, ali i ostalim prijedlozima i inicijativama izjašnjavati nakon pauze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad