Šolaja za N1: Dolazak Lavrova na današnji dan – jasna poruka Rusije

Vijesti 14. dec 202008:55 > 09:11
N1

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi danas u Bosnu i Hercegovinu. Odnosi Moskve i Sarajeva, uticaj ostalih sila poput SAD-a na našu zemlju teme su koje za N1 komentariše prof. dr. Miloš Šolaja, vanjskopolitički analitičar iz Banjaluke.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stiže danas u posjetu Bosni i Hercegovini. Tokom dvodnevnog boravka Lavrov će imati zvanične susrete sa članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, ali i odvojeni sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Šta očekujete od ove posjete?

Iskreno, ne očekujem ništa spektakularno iako se ova posjeta dosta bombastično najavljuje, posebno od neke svjetske štampe koja piše kako Rusija širi uticaj na Balkanu. Lavrov dolazi na dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a trebao je ranije doći na dan parafiranja ovog sporazuma – i to je poruka.

A poruka je kako je Rusija bila jedna od zemalja, pored SAD-a kao inicijatora, koja je aktivno učestvovala u pregovorima u Daytonu. Također, Rusija je aktivni učesnik u realizaciji svih mjera Dejtonskog sporazuma i članica je Vijeća za provedbu mira (PIC). Posljednjih godina Rusija je redovno izdvajala svoje mišljenje od zaključaka PIC-a. Tako da ima razloga da Lavrov dođe u Bosnu i Hercegovinu.

Druga je stvar što se ova posjeta drugačije tumači na Zapadu i govori se o malignom uticaju Moskve, što i mene iznenađuje. Mnoge zemlje na Balkanu su historijski bile vezane za Rusiju.

Mnogi kritikuju odnos Rusije prema BiH ističući kako Moskva njeguje dobre odnose samo sa jednim dijelom države, Republikom Srpskom?

Rusija ima mnogo bolje odnose sa Republikom Srpskom jer je iskazala takvu volju. Pouzdano znam da su dobri odnosi sa Bosnom i Hercegovinom cilj Rusije. Bivši ambasador Bocan-Harčenko javno je to naglasio u Banjaluci. Sada je stvar šta je cilj druge strane. Rusija ima sasvim sigurno zadovoljavajući odnos kada je u pitanju RS u političkom, ali i u ekonomskom smislu.

Lavrov u Bosnu i Hercegovinu dolazi nedugo nakon razgovora u Vijeću sigurnosti UN-a gdje se Rusija otvoreno zalagala za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), što je ponovljeno i iz Ruske ambasade na nedavnoj sjednici PIC-a. Da li je Rusija zabrinuta za svoj položaj u BiH?

To morate pitati Lavrova? Mogu samo pokušati sagledati iz svoje perpektive. Rusija nije zabrinuta ni za BiH, kao i za šire. Ona realizuje svoje političke ciljeve. Od kada je Putin došao na vlast jedna od strategija ponašanja Rusije je pridržavanje međunarodnog prava. Pošto je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni dokument sasvim je sigurno da će se Rusija pridržavati toga. Zato se Rusija i zalaže za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. I ja se slažem sa tim jer BiH neće imati puni suverenitet jer se dosta procesa blokira zbog postojanja spoljnog elementa. Vidim OHR perpetuira svoje postojanje, dakle – produžava ga u nedogled. Ja ne vidim jasne ciljeve postojanja OHR-a i mislim da je krajnje vrijeme da se preispita. To je put ka EU (da se zatvori OHR). Na duži rok se pokazuju negativni efekti postojanja OHR-a kao što je zamrzavanje demokratije.

Koliki je ruski utjecaj na Balkanu nedavno je bilo jedna od ključnih tema rasprave pred američkim kongresmenima. Upravo zbog straha od Rusije, mnogi smatraju kako bi nova američka administracija mogla početi obraćati mnogo više pažnje i na BiH?

To ćemo vidjeti za nekih mjesec dana, u inauguralnom govoru Joea Bidena. Ne mislim da će, uprkos ovima što slave izbor Bidena, Bosna i Hercegovina biti toliko u fokusu. Amerika iz 2021. neće biti Amerika iz ‘90-ih kada je bila na vrhuncu hegemonije. Sada imate Rusiji i Kinu, dakle multipolarizaciju svijeta. Ovdje mi sami sebi dajemo previše značaja. Nas naša unutrašnja kriza najviše boli, ali to za svijet nije velika stvar osim da ne dođe do oružanog sukoba. Joe Biden ima mnogo problem i na unutrašnjem i na spoljnom planu, ne spadamo mi ni u prvih 15 kriza, za razliku od devedesetih. Možda smo malo previše egocentrični.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad