Dodik bira rusku vakcinu, Komšić kaže da to unosi nemir

N1

Između Pfizera, Moderne, AstraZenece, ali i kineskih vakcina, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bira Sputnik V. I ovaj put prije institucija Republike Srpske. Vjeruje, kaže, u rusku vakcinu, kojom će se i vakcinisati.

Ovdje vakcinu pravi država, država vakciniše svoje stanovništvo, to znači da ima povjerenje. Za razliku od ovih pretendenata ko će prije napraviti vakcinu. Svakakvih špekulacija tu ima, da će vakcine koje dolaze sa zapada čak uticati na sterilitet stanovništva“, izjavio je Dodik.

Samo nekoliko dana ranije direktor Instituta za Javno zdravlje RS rekao je da će struka odlučiti o nabavci vakcine. Neodustajući od, kako Dodik navodi, zapadnih vakcina koje su u fazi nabavke preko institucija BiH.

Ono što mi ovih dana, jeste da nam dođe cjelokupna dokumentacija o ruskoj vakcini, njena efikasnost, sigurnost, odnosno sva papirologija koja to podrazumijeva. Što se tiče same dostupnosti, prevashodno je neophodno procijeniti tu dokumentaciju da bi sama vakcina mogla dobiti zeleno svjetlo. I naravno očekujemo rezultate ispitivanja koja će biti izvršena u Torlaku“, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

Teza da vakcine protiv Covida 19 izazivaju sterilitet, ali i da se u njima nalaze ćelije abortiranih fetusa širi se društvenim mrežama. Javnost špekuliše i o drugim nus pojavama.

Mislim da je to primjer iznošenja činjenica koje se ne temelje na znanstvenim činjenicama. Međutim, kada neko sumnja, dobije takvu informaciju. Naša dužnost i obaveza je da rastumačimo do najsitnijeg detalja o čemu se radi“, naglasio je Pero Lučin, hrvatski naučnik.

Na Dodikov izbor reagovao je i njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Gospodin Dodik kao član Predsjedništva BiH i odgovorno lice, nikako se ne bi trebao stavljati u ulogu medicinskog eksperta, te na osnovu špekulacija govoriti o tome koje vakcine su dobre a koje nisu. To unosi nemir i konfuziju među građane. Nadam se da će to prestati da radi“, potcrtao je Komšić.

Ranije se BiH priključila Globalnoj alijanski za vakcine – COVAX. Ministarstvo civilnih poslova, zajedno sa RS, FBiH, te Brčko distriktom dogovorilo narudžbu. Otvorena je i mogućnost nabavke kroz EU mehanizam.

Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD“, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

I dok RS razmatra nabavku ruske vakcine, FBiH ostaje pri nabavci preko insitutcija BiH, preko Covaxa i EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad