Lavrov: Funkcija visokog predstavnika nije u skladu sa realnostima u BiH

Vijesti 15. dec 202011:57 > 12:00
N1

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov usaglasili su se danas da Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara i Ministarstva vanjskih poslova Rusije za period 2020/2021 predstavlja mogućnost za proširenje i unapređenje odnosa između dvije zemlje.

Lavrov je ponovio da Rusija smatra da funkcija visokog predstavnika nije u skladu sa realnostima u BiH.

“I BiH i Rusija su multinacionalne zemlje. Drago mi je da su mladi ljudi ove zemlje zainteresovani da uče ruski jezik i studiraju u Rusiji. U godini kada obilježavamo 75 godina od pobjede nad fašizmom izrazili smo privrženost da se suprotstavimo reviziji istorije i zahvalni smo BiH za podršku u UN u tom pogledu”, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Sagovornici su na sastanku razmotrili situciju na čitavom Balkanu i postigli saglasnost oko potrebe za dijalog.

“Smatramo da se svi problemi mogu prevazići razgovorima i nastavićemo da podržavamo takav stav. Takođe smo govorili o saradnji u međunarodnim tijelima poput OEBS-a, Savjeta Evrope te odnosu sa EU i NATO-om”, rekao je Lavrov.

On je istakao da će sprovođenje plana konsultacija pomoći proširenju odnosa imeđu dvije zemlje.

“Iduće godine je 25 godina od uspostavljanja dipomatskih odonosa dvije zemlje i pozvao sam predsjedavajuće Savjeta ministara da posjeti Rusiju”, rekao je Lavrov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad