Sarajevo: U planu izgradnja Outdoor centra Skakavac

Vijesti 15. dec 202017:19 > 17:21
ANADOLIJA/Mustafa Öztürk

U prostorijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo, delegacije Turističke zajednice KS i planinarskog društva Skakavac Sarajevo danas su dogovorile saradnju na uspostavljanju i izgradnji Turističko-sportsko-edukativnog centra za aktivnosti na otvorenom – Outdoor centar Skakavac.

“Kroz koncept Outdoor centra, čija je uspostava planirana na granici sa spomenikom prirode Skakavac, inostranim i domaćim posjetiocima kao i svim građanima Sarajeva ponudit će se jedan novi atraktivni turistički sadržaj i ponuda koji će grad Sarajevo postaviti kao lidera u promovisanju outdoor turizma u zemljama regiona”, navodi se u saopćenju Udruženja građana Planinarsko društvo Skakavac.

Planirano je da centar osim outdoor sportskih sadržaja kao što su: brdski biciklizam, planinarenje, sportsko penjanje, zip line i mnogi drugi, svojim posjetiteljima nudi i mogućnost smještaja i odmora u netaknutoj prirodi.

S obzirom na to da je uspostava centra planirana na lokalitetu koji je na samo deset kilometara zračne linije od centra Sarajeva, stanovnici glavnog grada BiH za nepunih pola sata imat će priliku naći se u netaknutoj prirodi i tako upoznati sve ljepote grada koje su im do sada bile nepoznate.

Predsjedavajući Povjerenstva u Turističkoj zajednici KS, Mufik Muslić je istakao da razvoj bitne privredne grane Kantona Sarajevo turizma u budućem periodu ovisi o novim atraktivnim sadržajima koji će obogatiti turističku ponudu, u čemu prednjači outdoor-sportski turizama, te da je Sarajevo jedan od rijetkih gradova u svijetu koji svim svojim posjetiocima osim razgledanja bogatih kulturnih i historijskih znamenitosti može ponuditi aktivan odmor u netaknutoj prirodi. Stoga mu je zadovoljstvo što će Turistička zajednica KS od samog početka biti uključena u uspostavljanje Outdoor centra koji će u vremenu koje dolazi sigurno biti jedan od najatraktivnijih turističkih sadržaja Sarajeva.

U narednim danima planirano je potpisivanje ugovora o poslovno- tehničkoj saradnji imeđu Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Planinarskog društva Skakavac Sarajevo kao temelja za buduće zajedničke aktivnosti od značaja za razvoj i unapređenje turizma u kantonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad