Samoća u normalnim okolnostima pojačana samoćom zbog COVID-19

Vijesti 16. dec 202016:19 > 18:49
N1

Teška i ozbiljna epidemiološka situacija u Domu penzionera u Banjaluci. Na vrhuncu trećeg talasa pandemije zaraženo je 37 korisnika i sedam radnika, dok je od posljedica korona virusa preminulo pet štićenika. Očekuju se rezultati za još 58 osoba, kažu u upravi Doma, dodajući da su preduzeli sve epidemiološke mjere. No, je li se moglo bolje?

Mori ih samoća u redovnim okolnostma. Ova dodatna, prinudna, nazvana izolacijom, strašna je, teška. Posjete su otkada je buknula korona zabranjene i u Domu penzionera u Banjaluci.

“Pitaću ako mognem, mognem, vidjeti komšiju jednoga”…

Probao je Petar, ali starog poznanika iz Ribnika nije mogao vidjeti zbog strogih korona mjera.

“Nismo se čuli odavno, zato sam došao”, kazao je Petar Kajkut iz Banjaluke.

VEZANE VIJESTI

“Otuda je on od Ribnika. Bio je u Hrvatskoj, pa tu. Bili smo komšije, dobri prijatelji. Posjećivali smo se do sada, pa sada ne znam bi li se mogao vidjeti”, dodao je.

Od marta su zabranjene posjete u Domu, ali i obustavljen prijem novih korisnika. Zbog korone je zatvoren i domski kafe bar, grupne fizijatrijske vježbe odgođene do daljnjeg, hrana se korisnicima dostavlja u sobu.

Dezinfikuje se sve po više puta dnevno, od kvaka do hodnika.

Uprkos svemu tome korona je ovdje buknula. 37 korisnika je zaraženo, pet ih je preminulo za nešto više od 15 dana. Menadžment kaže da situacija jeste ozbiljna, ali ne i alarmantna.

“Pazite, prije svega porodice skoro svakodnevno kontaktiraju sa našom sestrom, ili drugom ovlaštenom osobom, upoznati su sa tim. Situacija nije dobra, teška je, ali nije alarmantna. Mi imamo mogućnost da im obezbijedimo tu uslugu i njege i hrane i higijene”, pojasnila je Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera Banjaluka.

Svaki četvrti korisnik Doma je pozitivan, a situaciju sa virusom dodatno komplikuju udružene hronične bolesti starijih osoba.

#related-news_0

Vježbanje je prije korone, ovdje bilo svakodnevno -tačno u podne. Ovih slika samo se sjećaju i maštaju da se vrati ono “staro normalno”.

“Družimo se, igramo nekada karata, nekada domina…”, govorili su nam ranije.

“Ta samoizolacija, ili izolacija u sobama njima strašno teško pada. To su starije osobe, ionako se osjećaju na neki način usamljeni. Sve im to teško pada. Sada se oni i ne druže. Ali, mi nastojimo da uz poštovanje svih mjera, evo juče je Institut bio u nadzornoj provjeri, da oni koj su pokretni, da ih izvedemo malo da prohodaju”, dodala je Lihović.

Ne obolijevaju od korone samo stare osobe, poput ovih ovdje u banjalučkom domu penzionera. Dvadeset dvije osobe preminule su u Republici Spskoj u posljednja 24 časa, među njima i mlađa ženska osoba od 34 godine.

Jasno upozorenje svima pred novogodišnje i božićne praznike, ostanite kući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad