Sukobi unutar sindikata zdravstva: "Kako te nije stid, poltronu jedan?!"

Vijesti 16. dec 202016:50 > 18:41
N1

Dok se i dalje s brigom prati razvoj epidemiološke stuacije i mogući scenariji nakon praznika, zabrinjava stanje u zdravstvenim ustanovama. U Federaciji BiH korona virusom zaraženo je više od 3.000 zdravstvenih radnika, a dnevno ih se zarazi oko 50. Ipak, u fokusu sjednice Sindikata zdravstva, ispred zahtjeva prema Vladi za poboljšanje položaja zdravstvenih radnika, bili su sukobi unutar sindikata.

Zdravstveni radnici u Federaciji stupiće u štrajk solidarnosti – kao vid podrške kolegama iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koji traže potpisivanje kolektivnog ugovora i veće plate.

“Štrajk solidarnosti ne zahtijeva nikakve pripreme, nikakve obustave rada, nikakve peripetije ni sindikatu ni građanima. Štrajk solidarnosti se vodi tako što sredstvima informisanja kažete da ga vodite, oglasite na oglasnim pločama i svojim zdravstvenim ustanovama”, rekao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u Federaciji BiH.

“Svi zaobilaze jednu temu, a to je da ovo Predsjedništvo i ovaj ovdje predsjednik nije sazvao pres-konferenciju. Mi smo od četvrtka u generalnom štrajku. Pazite, 10 dana prije su dobili odluku da stupamo u generalni štrajk. Sramota je da ovo predsjedništvo”, rekao je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u HNK uz dobacivanja “haj'te to je populizam”.

VEZANE VIJESTI

Treba li se sindikat izvinjavati medicinarima iz HNK, koji kantonalni sindikat je bio za štrajk solidarnosti također je podijelilo sindikaliste.

“Ja mislim da bez obzira na sve gospodin Dalibor nije rekao istinu. Ja sam iz ZHK i pitana sam da li se slažem da budemo solidarni sa Mostarom, sa HNK i ja sam rekla da se slažem”, rekla je Zdravka Jukić, predsjednica Nezavisnog sindikata zdravstva ZHK.

“Ja ću reći u jednoj rečenici – Dalibore Vukoviću, podnesi ostavku neka ljudi izaberu novo rukovodstvo. A koja si ti funkcija ovdje, koga braniš?”, rekao je Mirsad Muhamdić iz Nezavisnog sindikata zdravstva USK
“Kako te nije stid, poltronu jedan?! Ma, nemoj me prekidati, sram te i stid bilo…”, dodao je.

Uz rapidno širenje korona virusa među zdravstvenim kadrom, pitanje je ko će i kako brinuti o pacijentima – oboljelim od kovida ili nekih drugh oboljenja. U tu svrhu, sindikat će od vlade tražiti dodatno zapošljavanje medicinara sa biroa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad