Bilo kuda o Bosni i Hercegovini svuda

Vijesti 16. dec 202017:25 > 18:33
N1

Bilo kuda o Bosni i Hercegovini svuda. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon Sarajeva, o Dejtonu, Izbornom zakonu govorio je i u Beogradu, ali i Zagrebu. Nakon što su sastanak s njim prethodno odbili članovi bh. Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, Lavrov ih je optužio da su to uradili po nečijem nalogu.

Donosimo presjek najbitnijih dešavanja i poruka koje je Lavrov uputio a tiču se BiH.

Nekoliko rečenica o Hrvatskoj, a potom dvojica ministara diplomatija Gordan Grlić Radman i Sergej Lavrov otkrivaju kako je situacija u BiH bila jedna od ključnih tema sastanka.

Imamo jedinstven stav, nastavlja Lavrov, o tome da je neophodno striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma, što se tiče prije svega ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta. No, i novinari u Zagrebu, insistirali su na pitanjima koja se tiču izmjena bh. Izbornog zakona. A da je sastanak s Draganom Čovićem, urodio plodom, jasno je i u odgovoru ministra Lavrova.

“Mi smo apsolutno saglasni sa hrvatskom stranom da svaki konstitutivni narod treba izabrati svog zakonitog predstavnika u svim organima vlasti uključujući i Predsjedništvo BiH, zbog toga je potrebno reformisanje izbornog sistema.”

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova RH je rekao: “Dotakli smo se osobito situacije u BiH, istaknuo sam da je u BiH od velike važnosti postići stvarnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda koji sami biraju svoje legitimne predstavnike.”

Nakon što bh. novinari nisu dobili priliku upitati Lavrova za komentar o jučerašnjim dešavanjima u Predsjedništvu – Lavrov je o tome govorio u Beogradu.

VEZANE VIJESTI

“Političari koji su donijeli takvu odluku mislim nisu samostalni očigledno rade po nečijem nalogu.”

I to ne po nalogu građana koji su ih izabrali, nego vanjskih faktora, navodi Lavrov, a predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić nastavlja:

“Argumentacija koju sam čuo da je Sergej Lavrov govorio o vojnoj neutralnosti RS, mogao bih da postavim 50 pitanja na koja nema odgovora, pa čekajte ljudi vi svaki dan govorite da se nalazite na euroatlantskom putu, a da to nisu zaključci čak vaše zemlje, nije Sergej Lavrov taj koji ne poštuje vašu zemlju, već vi ne poštujete.”

Lavrov je otišao, no ostale su prepirke. Odgovori i reakcije koje političari jedni drugima upućuju putem medija. Domaćih ali i regionalnih. Dragan Čović nastupio je na RTL-u. Prokomentarisao jučerašnje poteze Komšića i Džaferovića.

“Dva bošnjačka člana Predsjedništva i gospodin Džaferović i Komšić djeluju sukladno napucima predsjednika SDA. Tako da je to dio jedne sinhronizacije. To je jedna igra koja je trebala skrenuti pozornost s mnogih drugih pitanja koja danas imate u Sarajevu.”

Željko Komšić odgovara, kako je lično donio odluku da se s Lavrovom ne sastane. A Izetbegović kaže kako je Lavrov sam kriv zbog incidenta, jer je isprovocirao dva člana Predsjedništva.

“Niti jedna zapadna sila, bilo ko, pogotovo ne SDA ne mogu utjecati na moj stav o ovakvim pitanjima i da su htjeli ne bi, a nije bilo nikakvog kontakta ni sa kim. Jedino s kim sam kontaktirao je moj Kabinet i gospodin Džaferović”, rekao je Komšić.

“Besmislice i ja se ograđujem od toga, gospodin Džaferović i gospodin Komšić su dva lidera koja imaju snažan integritet vlastiti stav i i ne treba niko da im govori šta će raditi ispravno su postupili jučer”, kazao je Izetbegović.

Sergej Lavrov nije propustio priliku i da na nekoliko konferencija spomene poziciju visokog predstavnika, kao nepotrebnu i neprirodnu. Iz OHR su poručili stav Rusije o ovom Uredu je dobro poznat i nema potrebe za dodatnim komentarima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad