Pogledajte notu Ambasade Ukrajine upućenu BiH zbog ikone koju je Dodik poklonio

Vijesti 17. dec 202011:46 > 11:54
N1

Na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigla je diplomatska nota Ambasada Ukrajine u kojoj mole za pružanje detaljnijih informacija o porijeklu ikone za koju navode da je iz ukrajinske kulturne baštine, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete našoj zemlji.

Kako je još poručeno iz ukrajinske ambasade, svako “nedvojbeno opovrgavanje” navoda kako je Dodik Lavrovu poklonio “ukrajinsku ikonu” smatrat će se kao podrška “agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije u Ukrajini”.

“Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini izražava svoje poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i u vezi s pojavom informacije da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra 2020. u Sarajevu uručio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu, koja je, kako informiraju internet-resursi BiH nastala prije otprilike 300 godine i “pronađena u Kugansku” (Ukrajina), ima čast odlučno zamoliti za pružanje deteljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini smatra da nepružanje javnog neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja od strane najvišeg vodstva Bosne i Hercegovine informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorije Ukrajine, koji privremeno se nalaze pod okupacijom Ruske Federacije, označavaće podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana, najvišim rukovodstvom Bosne i Hercegovine.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini koristi ovu priliku da Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ponovi izraze svoga dubokog poštovanja.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Ambasada Ukrajine