"Vrlo ozbiljan incident i BiH će po ovome dobiti vrlo negativan publicitet"

Vijesti 17. dec 202013:11 > 13:26
N1

Posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, nažalost, dobila je ovom ukrajinskom notom upravo onakav završetak kakav je zaslužila. Kažem nažalost zato što duboko poštujem ono što Rusija predstavlja i na međunarodnoj sceni i na planu svakako diplomatije, kazala je za N1 Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka UNSA.

Džananović-Miraščija je podsjetila kako je ova zemlja je dočekala veliki broj svjetnkih državnika, najviših državnika od američkog predsjednika, u tri navrata dvojicu papa, generalne sekretare UN-a.

VEZANE VIJESTI

“Dakle, mi imamo veliko iskustvo i nešto ovakvo se nikad nije desilo. Zadatak protokola je da osigura okruženje koje je povoljno za razgovore. Ovaj put se to nije desilo. Moram istaći ne krivicom i dogovornošću ljudi koji rade u protokolarnim službama, već upravo ureda predsjedavajućeg Predsjedništva koji su cijelu ovu posjetu, nažalost, sveli na na ovo što se desilo. Ovo jeste skandal, dakle, odbijanje jednog kurtoaznog susreta, nakon niza uvredljivih gafova za domaćine, nisu ništa posebno to je uobičajeni da sa svoje strane pošaljete poruku da niste zadovoljni nekim ponašanjem”, kazala je ona.

Međutim, situacija sa ikonom zasjenila je sve druge kontroverze koje su se dogodile tokom posjete ruskog šefa diplomatije.

“Ali poklanjanje vrijednih kulturno historijskih artefakata je uvijek i u svakoj prilici krajnje neprimjereno, čak i kad se radi o kulturno-historijskim artefaktima sopstvene zemlje. Dakle, to je prevaziđeno, nismo više u srednjem vijeku pa da se hvalimo svojim bogatstvom ili naslijeđem na takav način. U savremenoj diplomaciji pokloni koje se daju prilikom posjeta visokih zvaničnika imaju prije svega simbolični karakter. Po više osnova je ovo sasvim neprimjereno i po vrijednosti i po činjenici da se radi o kulturno-historijskom artefaktu, a tek kulturno-historijskom artefaktu treće zemlje, dakle zemlje koja nije vezana ni za BiH, ni za Rusiju. Vjerujem da će istražni organi na ovo reagirati na odgovarajući način, jer radi se o međunarodnom incidentu i da ćemo saznati o čemu se zapravo radi. U samom startu kad smo čuli da se radi o poklonu koji dolazi iz Luganska, čak i prije note koju je Ukrajina poslala da je to nešto što je kod mnogih ljudi, kod mnogih pozvalaca situacije i međunarodnih odnosa i onoga što Lugansk nažalost danas simbolizira, da su mnogi pomislili upravo na pljačku koju su obavili psi rata. Vrlo ozbiljan incident i BiH će po ovome dobiti vrlo negativan publicitet”, zaključila je profesorica.

Podsjećamo, na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigla je diplomatska nota Ambasada Ukrajine u kojoj mole za pružanje detaljnijih informacija o porijeklu ikone za koju navode da je iz ukrajinske kulturne baštine, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete našoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad