Koja je alternativa u slučaju iznenadne obustave dotoka plina

N1

Jučerašnja iznenadna najava redukcije plina od Gazproma uplašila je građane. Oni koji se griju na plin razmišljaju o alternativama, i za većinu je to električna energija. Razlog više za strah je bila upravo činjenica, da je najava ruskog Gazproma uslijedila nakon što su dva člana Predsjedništva bojkotovala susret sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

U slučaju potpune obustave dotoka plina stanari u pojedinim zgradama nemaju alternativu. Kotlovnice koje se nalaze na vrhovima zgrada troše isključivo plin. U slučaju obustave plina, ostaje im da se nadaju sunčanom vremenu.

Pitali smo građane imaju li alternativu i evo šta su nam kazali.

“Nemam ništa, snašla bih se, električno, ili nešto.”
“Najvjerovatnije bih nabavila neku peć na loženje, nešto ako bi se to moglo instalirati.”
“Da nema plina, da sam na struju, moja porodica, to bi bila katastrofa. Ja sam nezaposleni demobilisani borac.”
“Imam grijalicu za ne daj Bože i to je to.”

Za razliku od ovih kotlovnica, veliki broj njih u sistemu Toplana Sarajevo imaju mogućnost prelaska na mazut.

VEZANE VIJESTI

 Iz Toplana kažu bili su u pripravnosti spremni da kotlovnice gdje je to moguće prebace na lož ulje kojih u ovim trenucima, kažu, ima dovoljno.

Pored Toplana, u slučaju smanjenja ili obustave isporuke gasa pod pritiskom bi se našla i Elektroprivreda, iz koje uvjeravaju da bi mogli odgovoriti zadatku.

“U ranijim slučajevima kada su bile krize sa isporukama prirodnog gasa za područje Federacije BiH, JP Elektroprivreda BiH je svojim kapacitetima nadomjestila poremećaj u energetskoj „nestabilnosti”, kazali su iz Elektroprivrede BiH.

BiH nema skladišta za ovaj energent, tako da gas u BiH stiže na dnevnoj osnovi, u BH Gasu iskažu potrebu za naredni dan, nakon čega stigne potvrda Gazproma. Taj proces je do sada trajao nesmetano.

“Gasa ima dovoljno, uredno je naručen, plaćen, sve su stvari naručene, pripremljena je sezona, pregledana, ovo da li ima politike, sa ovim drugim stvarima. Kod Rusa uvijek ima politike. Ova priča je samo pokazatelj šta znači ruski uticaj”, kazao je Jasmin Salkić, direktor BH Gasa.

Do sada, bar što je poznato javnosti, se nikada nije dogodilo ništa slično. Tehnička greška, ili ne uslijedila je samo dan nakon što su članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović odbili da se sastanu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad