U SFRJ bio popularan volonterizam, sad su druge vrijednost

Vijesti 01. jul 201510:52 > 12:07
N1

Konfernecija o jačanju volonterskog rada pod nazivom ‘Volonterizam u BiH – zakoni i prakse’ održava se danas u Sarajevu. Ova konferencija okupit će na jednom mjestu više od 50 predstavnika nevladinih organizacija, institucija vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija aktivnih u oblasti volonterskog rada u BiH.

Za organizaciju civilnog društva bitan je volonterski rad, tvrdi Milan Mirić iz Udruženja “ICVA”.

“Na ovoj konferenciji želimo vidjeti koji su zakoni donešeni na nivou BiH kada je u pitanju volonterski rad i koliko su se ti zakoni u praksi pozitivno ili negativno implementirali. Odnosno, koje su to dobre ili loše strane kada je u pitanju legislativa i volonterski rad u BiH”.

Bitno je uspostavom dijaloga između nadležnih ministarstava i organizacije civilnog društva doći do najboljih zaključaka i preporuka koji bi doveli do poboljšanja, ako postoji prostora u zakonima i praksama, smatra Mirić.

“Također, jedan od razloga konferencije ‘Volonterizam u BiH – zakoni i prakse’ je i promocija volonterazima”, navodi gost Novog dana.

U bivšoj Jugoslaviji volonterski rad je bio vrlo popularan.

“Postojale su omladinske akcije i ljudi su rado učestvovali u radnim akcijama. Danas je to malo drugačije jer je drugačiji sistem i drugačije su vrijednosti”, kaže Mirić i ocijenjuje da je volonterski rad  u BiH relativno dobro razvijen.