Ukrajinska pravoslavna crkva o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Vijesti 18. dec 202009:12 > 09:18
N1

Mediji u Ukrajini jutros pišu o "diplomatskom skandalu" koji je izbio je nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ikonu staru 300 godina ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je neovisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, za RSE su kazali da je incident u Sarajevu politička gesta prema Rusiji.

“Ovo je politička gesta prema Ruskoj Federaciji jer je ova ikona upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari”, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Ikonu, čiju je fotografiju objavila je novinska agencija Srna, Dodik je poklonio Lavrovu 14. decembra, tokom posjete ruskog ministra Bosni i Hercegovini.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini je 16. decembra uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, sa pitanjem kako je ikona dospjela u BiH.

“Naše diplomate će se u narednih nekoliko dana sastati sa bosanskim kolegama”, kaže portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom.

Dodao je da će javnost biti obaviještena o ishodu sastanka.

Iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova dodaju da su diplomate za poklon saznale iz medija, zahvaljujući fotografijama pečata koji navodno potvrđuje njeno ukrajinsko poreklo.

“Želimo objašnjenje kako se ikona uopšte našla u Bosni i Hercegovini, ali i kako je došlo do odluke da bude poklonjena ruskom ministru” zaključuje Nikolenko.

U noti koju je ambasada Ukrajine uputila bh. diplomatama između ostalog se navodi da je Lugansk „na teritoriji koja je pod okupacijom Rusije”, pa bi eventualno prikrivanje informacija o tome kako je ikona dospjela u Bosnu moglo da se protumači kao „podrška agresivne ruske politike prema Ukrajini”.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je povodom note da tužilaštvo „ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posed otuđene ukrajinske imovine”.

Ovo nije prvi put da se Dodik našao u centru skandala sa ukrajinskim diplomatama.

U martu 2014. godine, ambasada Ukrajine kritikovala je Dodika zbog podrške koju je iskazao Rusiji povodom aneksije Krima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad