Ivo Miro Jović demantovao navode Zlatka Lagumdžije u programu N1

Vijesti 19. dec 202016:18 > 16:26
N1

Ivo Miro Jović, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine reagovao je na navode Zlatka Lagumdžije u emisiji Pressing na N1 emitovanoj 16. decembra 2020. godine. Lagumdžija je tada, komentarišući čestu temu legitimiteta izbora člana Predsjedništva BiH rekao da mu je to omiljena tema, te je rekao kako je Ivo Miro Jović izabran na tu poziciju 2005. godine.

Lagumdžija je kazao:

“Legitimitet člana Predsjedništva je moja omiljena tema. Ali izbor Ive Mire Jovića u Predsjedništvo BiH. Kada je Čovića smijenio Paddy Ashdown, onda je Ivu Miru Jovića izabrao Parlament BiH. Ivo Miru Jovića je izabralo 10 ljudi, osam Bošnjaka iz SDA i dvojica iz HDZ-a od kojih je jedan Ivo Miro sam. Većina Hrvata je bila protiv njega, on je u jedan glas prošao. Tada Čoviću i HDZ-u nije smetalo da pričaju o nelegitimnom Ivu Miri Joviću kojeg su izabrali Bošnjaci. Tada je to bilo normalno”, rekao je Lagumdžija i dodao:

PROČITAJTE JOŠ

“Ne možeš se ti ljutiti na situaciju u kojoj ne bude izabran Hrvat iz HDZ-a kojeg si ti smislio. Mi odlično znamo da u FBiH i BiH imate kompletnu vertikalu finansija, kompletnu vertikalu pravosuđa koju drži Dragan Čović pod kontrolom. Ne bi on mijenjao člana Predsjedništva za mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje ni pod razno. Njemu odgovara ova priča, on se krije iza boljševičke konstitutivnosti i to nam prodaje pod evropske vijednosti”, riječi su Lagumdžije.

U demantiju Ive Mire Jovića koje je stiglo na našu mail adresu stoji da on nema namjeru komentarisati Lagumdžijine političke stavove, poručio je da je neupućen, te da je o njemu iznio neistine. Ivo Miro Jović tvrdi da mu je po tadašnjem zakonu bio dovoljan samo jedan glas za izbor.

Reagovanje bivšeg istaknutog člana HDZ-a i člana Predsjedništva BiH prenosimo u cjelosti:

“Poštovani, nemam namjeru pisati o iznesenim političkim stavovima i promišljanjima ovog u najmanju ruku, neupućenog bivšeg dužnosnika, no imam pravo osvrnuti se na neistine iznesene o meni osobno.

Riječ je o komentaru na temu izbora članova Predsjedništva BiH tijekom koje gospodin Lagumdžija kaže, citiram: ‘Većina Hrvata je bila protiv njega. Tada Čoviću i HDZ-u nije smetalo da pričaju o nelegitimnom Ivi Miri Joviću kojega su izabrali Bošnjaci’. Nebuloze na ovu i slične teme, klevete na račun mene, gospodina Čovića i brojnih drugih ljudi se nastavljaju.

Međutim, ono što me kao čovjeka, znanstvenika pa i bivšeg političara koji je odgovorno i s najboljim namjerama, u skladu sa zakonima, obnašao sve dužnosti, najviše zasmetalo je izgovorena ‘tvrdnja’ koja nema veze s činjenicama ni istinom.

Upravo je politička praksa koju je Lagumdžija provodio od 2000. godine, podrazumijevala majoriziranje Hrvata u BiH. U slučaju koji opisuje to pak nije mogao jer je Zakon bio vrlo jasan! Izbori za upražnjeno mjesto člana Predsjedništva BiH u Parlamentu su bile igrokaz u organizaciji Lagumdžije i njegove stranke SDP-a. Nakon smjene Ante Jelavića, sa mjesta člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda “TUĐOM” voljom (isključivo Bošnjaka) je biran pokojni Jozo Križanović (SDP) bez i jednoga glasa Hrvata.

Međutim, ja nisam imao takav put do mjesta člana Predsjedništva BiH.

#related-news_0

Na izborima 2002. godine bio sam na listi HDZ-a BiH i glasovima u biračkom tijelu Hrvata dobio povjerenje i ušao u Zastupnički Dom Parlamenta BiH (jedan od pet zastupnika iz HDZ-a BiH )

Godine 2004. usvojen je ‘Zakon o popuni upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH’.

Člankom 5. je regulirano da se upražnjeno mjesto popunjava iz iste političke stranke točnije iz Zastupničkog doma PS BiH. Više je nego jasno kako sam osobno, kao i stranka iz koje dolazim imao legalitet i legitimitet Hrvata u BiH.

Člankom 6. navedenog Zakona je propisano da se kod izbora popune upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH BROJE SAMO GLASOVI ZA, što je apsurd jer nema glasova protiv niti glasova suzdržanih. Znajući za ove odrednice zastupnici su glasovali (samo zastupnici iz FBiH imaju pravo glasa) na način da sam imao jedan glas protiv (gospodin Vinko Zorić).

To što su ZA podigli ruke i zastupnici iz reda bošnjačkog naroda nije imalo nikakvu ulogu u mom izboru. PONAVLJAM JEDAN GLAS JE, PO NAVEDENOM ZAKONU, BIO DOVOLJAN ZA MOJ IZBOR.

Znači gospodin Križanović je izabran nelegalno i nelegitimno, nije imao ‘iza sebe’ hrvatsko glasačko tijelo niti je u Parlamentu dobio i jedan glas Hrvata.

Lagumdžija je mogao majorizirati Hrvate tada jer nije bio donesen spomenuti Zakon po kojemu ja osobno izabran. O izboru Komšića kasnije nije potrebno trošiti riječi, mada i na tim izborima (2006.) sam osvojio više od 50% glasova Hrvata nego svi ostali zajedno koji su se natjecali za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva”, zaključio je Jović.

Pogledajte snimak kompletne emisije. Komentar Lagumdžije na ovu temu nalazi se na 35. minuti videa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad