Čović pisao Inzku, Sattleru, Nelsonu i Kavalec: Nakon 17 sati raspad sustava

Vijesti 21. dec 202013:42 > 13:44
Izvor: N1

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo voditelju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericu Nelsonu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku, veleposlanici Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, u vezi izbora u Mostaru.

“Jučer su građani Mostara sudjelovali u povijesnome danu kada su nakon 12 godina imali priliku izraziti svoju slobodnu volju i demokratski izabrati svoju gradsku vlast. Vaš doprinos u tom smislu je izuzetno cijenjen, kao i dokazano opredjeljenje da učinite sve u svojoj moći kako bi izbori u Mostaru u cijelosti bili provedeni na pošten i pravičan način, sukladno europskim standardima i dobrim praksama. Vaše izjave i nazočnost u Mostaru na dan izbora veliko su ohrabrenje i poticaj u tome. Upravo zbog toga dužnost mi je podijeliti s vama najnovija saznanja koja se tiču ugroze integriteta izbornog procesa u Mostaru. Naime, u prethodnoj prepisci jasno smo upozorili na opravdanu bojazan kompromitiranja izbornih rezultata, kako tijekom samih izbora tako i naknadno tijekom brojanja glasova nakon zatvaranja birališta. Sami znate da je tada prisutan najveći rizik od malverzacija, zbog manjeg nadzora i fizičke kontrole glasačkih listića i njihova prebrojavanja. Upravo su se u tom dijelu naše bojazni, nažalost, pokazale opravdanim”, naveo je Čović u pismu.

Kako je naveo, Hrvati su u velikom broju jučer izašli i podržali izbore u Mostaru, a njihove sinoćnje projekcije govore da su kao stranka osvojili najmanje 20.000 glasova.

“Izborni proces do 17:00 sati je, uz manje nepravilnosti, tekao sukladno demokratskim uzusima. Međutim nakon 17:00 sati dolazi do raspada sustava i promjene iskazane volje glasača, koja se događa i u ovome trenutku dok vam se obraćam ovim pismom. Osim navedenog, postoji još nekoliko kritičnih pitanja i napomena koje zahtijevaju vašu pažnju, a navodim ih selektivno:

– kako je moguće da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do ponoći na dan izbora obradilo manji dio glasova, a sveukupno se radi o svega 52 865 glasova?! Ta neopravdana kašnjenja bacaju sumnju na regularnost u postupku prebrojavanja glasova. „Noćno brojanje“ biračkih odbora u situaciji kada za Mostar imamo 150 biračkih mjesta ili 100.000 birača, a do jutros je obrađeno manje od 50 % glasačkih listića. Također, na većem broju biračkih mjesta je uočena prilična razlika brojki koje su iskomunicirane tijekom večeri u nazočnosti promatrača i brojki koje su službeno evidentirane i dostupne na stranici www.izbori. ba;

– neobičan je skok izlaznosti u zadnja dva sata glasovanja u područjima: Sjever i Jugoistok u popodnevnim satima;

– postoje osnove sumnje da su glasovi koje su osvojile stranke s hrvatskim predznakom, uz nezakonitu koordinaciju s ovlaštenim osobama iz Središnjeg izbornog povjerenstva, na kriminalan način prebacivani u cilju stjecanja mandata u većinskim hrvatskim izbornim područjima;

– u svojem pismu od 19. prosinaca 2020. godine sam vas upozorio kako bi fiktivne prijave glasača mogle promijeniti izbomi rezultat na Jugu, što je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave HNS-a;

– napominjem kako je broj mandata dodijeljen gradskim područjima sukladno pripadajućem broju birača u pojedinom gradskom području, tj. izbornoj jedinici. Organizirano prebacivanje glasača je izrugivanje dogovora za Mostar i izborni inženjering. Hrvatske stranke nisu niti pomišljale na nešto slično”, navodi Čović.

Svaki glas nas obvezuje da bude izbrojan kako je i izražena volja birača i da ne dopustimo nikakva brisanja i manipulacije, poručuje Čović.

“U svakom segmentu izbronog procesa, od samog glasovanja do brojanja i verifijacije izbornih rezultata, proces mora biti zaštićen i Mostar u tom pogledu ne smije biti iznimka. Ovo o čemu imamo saznanja i dokaze prijeti da ugrozi i delegitimira sve što smo postigli u proteklom razdoblju. Stoga zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnog čimbenika i vas kao prijatelja kako bismo osujetili protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa dok je to još moguće bez nepopravljivih posljedica, kao i da se najoštrije osude svi pokušaji manipulacije izborima i glasovima birača. Molimo vašu reakciju, jer ne smijemo dopustiti da oni koji broje glasove odrede ishod izbora”, navodi Čović u pismu koje je uputio uputio je pismo voditelju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericu Nelsonu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku, veleposlanici Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, u vezi izbora u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad