Gavrankapetanović za N1: Bojim se da će doći do porasta broja zaraženih

Vijesti 23. dec 202019:45 > 20:46
N1

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja koja nije uvela obavezu posjedovanja negativnog PCR testa za ulazak u zemlju. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović kazao je u Pressingu kako se boji da bi moglo doći do porasta tokom i nakon praznika.

“Sve koji dolaze da posjete porodice trebamo stalno upozoravati na mjere. Bojim se da će doći do porasta. Odluku Ustavnog suda BiH tumačim da je bio neki problem u proceduri, ali to ne znači da bilo koju od mjera koju propišu krizni štabovi treba suspendovati. Potrebna je maksimalna opreznost, u protivnom imat ćemo dalje pogoršanje i agonija će se nastaviti. Kada povežete da nemamo vakcine, onda treba da se maksimlano čuvamo”, rekao je Gavrankapetanović.

Naglasio je kako je potevno organizovano djelovanje svih u državi jer je pandemija pokazali da smo svi upućeni jedni na druge “bez granica, kantona i entiteta”.

VEZANE VIJESTI

Pulmolog i specijalista intenzivne njege na američkoj Mayo klinici Ognjen Gajić ponovio je šta trebamo raditi kako se ne bismo zarazili.

“Znali smo od početka pandemije da nije nikakva magija – držanje fizičke distance, nošenje maski u zatvorenom prostoru, izbjegavanje skupa ljudi, pranje ruku – apsolutno kontroliše pandemiju. Ako to radite neće niko nikada da se zarazi. Nije to toliko teško poštovati, nije maska stvar koja je kraj svijeta. Ljudi u Kini su stalno nosili maske prije jer su imali SARS, to je rođak ovog virusa, znali su šta je. Dok se veći dio svijeta ne vakciniše, sve ostaje isto. Ja još uvijek nigdje ne uđem u zatvoreni prostor bez maske”, poručio je Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad