Sadiković: SDA je talac HDZ-a, ili bi ubrzo mogla postati

Vijesti 02. jul 201508:39 > 08:42
N1

Svijet je jučerašnjom komemoracijom u UN-u odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i tražio neku vrstu iskupljenja, rekao je Mirza Sadiković tokom gostovanja u Novom danu.

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, u srijedu, održana je Centralna komemoracija UN-a u povodu obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici. Sadiković je istakao da je svijet ovom komemoracijom tražio iskupljenje zbog propusta koje je napravio, ali nije naučio lekciju.

“Međunarodna zajednica nije naučila lekcije ili barem to ne pokazuje. Zbunjuje jedna stvar – zašto se to toliko godina čeka da se donese rezolucije”.

Gost Novog dana govorio je i o krizi vlasti u Federaciji BiH.

“Činjenica je da je ljetni odmor zahvatio sve nivoe vlasti. Kriza u FBiH će se prenijeti na državnu vlast. Sad se postavlja pitanje da li je DF od početka imao kapacitet da nešto uradi u ovoj vlasti. Dešavanja potvrđuju da nije”, tvrdi Sadiković.

Dodao je da je SBB “mudro čekao” u pozadini provodeći svoje aktivnosti.

“SBB čeka odredbu MMF-a jer smatraju da ukoliko bude novca onda će imati razloga ulaziti u vlast. Uglavnom vruće političko ljeto najavljuje još topliju jesen”.

SDA je talac HDZ-a, ili bi ubrzo mogla postati, ocijenjuje novinar govoreći o odnosu ovih partnera u vlasti u Federaciji BiH.

“Smjenom uprave Elektroprivrede HZHB-a ispostavlja se da je SDA talac HDZ-a. Ukoliko SDA isporuči na tacni sve javne kompanije HDZ-u, Čović će time dobiti ekonomski treći entitet, a onda je politički samo pitanje vremena”.

Kontinuitet odlaska mladih iz naše zemlje samo će se nastaviti povećavati, tvrdi on.

“Odlazak mladih traje već neko vrijeme i očigledno je da se taj trend povećava. Ako nešto ne uradimo ubrzo ćemo biti zemlja staraca”, kazao je Sadiković u Novom danu.