Tomašević: Vrijeme je da se posvetimo duhu i onome što nam Bog poručuje

Vijesti 25. dec 202010:28 > 10:55
N1

Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH, istaknuo je da čovjek težeći za višim, za boljim, za ugodnijim, zaboravi često ono što ima, zaboravi najbliže i Boga.

Pa i ova aktuelna pandemija, kako je rekao, je poziv nama da se sjetimo, da ljudi koji žive u prolaznom vremenu su i prolazni i stvoreni za vječnost.

“Poziv je da posvetimo više vremena i Bogu i svojim bližnjima. Da budemo zahvalni Bogu i ljudima koji nam u ovom okolnostima omogućuju ipak puno dobra. Radost je da usrećujemo druge”, naveo je Tomašević.

VEZANE VIJESTI

Danas je vrijeme kada imamo komunikaciju sa jako velikim brojem ljudi, dodao je, a nerijetko zaboravimo one koji su nam baš blizu i njima ne uspijemo posvetiti vemena.

“Ovo je vrijeme da vidimo one koje su nam baš blizu. One s kojima živimo, radimo… Vrijeme je da se okrenenemo duhovnom i posvetimo se duhu i onome što nam Bog poročuje. Da razmišljamo o prolaznosti svijeta. Ne da preziremo prolaznost, nego da tražimo ono što je dubinski i lijepo i ono što je temeljno – ljubav. Bog je ljubav”, naglasio je Tomašević.

Govoreći o uslovima rada u doba pandemije, kazao je da kao crkva pokušava biti vjernicima na usluzi u svakome dobu.

“Naravno, poštujući ograničenja, ali specifično. Svaki svećenik u svojoj sredini pokušava da čuva sebe, ali opet ne u paničnom strah da se ne bi zarazili”, naveo je.

Govoreći o različitostima i prihvatanjem drugog i drugačijeg u vjeri, istaknuo je da nismo svi isti.

“Različiti smo na stotinu načina i u toj različitosti trebamo naći mjeru, jer mudrost je često u mjeri. Nama povijest stalno govori da ako odemo u jednu krajnosti da to vodi nerijetko ratovima. Mi trebamo biti otvoreni da čujemo drugog i drugačijeg, da čujemo različitosti i u dijalogu pronalazimo rješenje”, zaključio je Tomašević i dodao da se svako povjerenje gradi.

Katolički vjernici širom svijeta danas slave Božić u nešto drugačijoj atmosferi, bez veliki porodičnih okupljanja zbog pandemije korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad