Ekspertkinja potvrdila: 320 tijela muslimana iz Tomašice

Vijesti 02. jul 201519:44 > 19:49
Srebrenica.org

Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću o masovnoj grobnici u Tomašici kraj Prijedora, ekspertkinja Optužbe za demografiju Ewa Tabeau izjavila je da je iz te grobnice ekshumirano 385 tijela i da su žrtve u ogromnoj većini bili muslimani, nestali u ljeto 1992. u prijedorskom kraju.

Predstavljajući rezultate demografskog izvještaja koji je načinila, Tabeau je precizirala da je DNK analizom identifikovano 378 žrtava ekshumiranih iz Tomašice. Za sedam osoba, prema njenim riječima, identitet nije mogao biti utvrđen zbog nedostatka DNK uzorka za upoređivanje.

Govoreći o nacionalnoj pripadnosti žrtava, Tabeau je kazala da je, po spiskovima nestalih i popisu stanovništva iz 1991. godine, 320 ekshumiranih osoba bilo muslimanske nacionalnosti, što je 95,8 posto od ukupnog broja.

Po jedan ubijeni bili su Hrvat i Srbin, a još 12 ih je pripadalo drugim etničkim grupama. Ista proporcija karakteristična je i za nacionalnu strukturu ukupno 2.580 osoba koje su nestale u cijeloj prijedorskoj opštini, naznačila je vještakinja Optužbe.

Tabeau je naglasila da su sve ekshumirane žrtve nestale u julu 1992. godine, najviše njih 20. jula, a zatim 23. i 25. jula.

Demografska analiza pokazala je da su svi nestali iz sela u prijedorskoj opštini, u blizini rudnika Tomašica, ali i iz logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Prema optužnici, Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na teret je stavljen progon muslimana i Hrvata širom BiH, a Prijedor je jedna od opština u kojim je taj progon imao razmjere genocida.

U ponovo otvorenom dokaznom postupku, tužioci Tribunala u Haagu dokazuju da su u grobnicu u rudniku Tomašica bili pokopani muslimani koje je VRS ubila u julu 1992, tokom operacije etničkog čišćenja.

Demografska ekspertkinja Tužilaštva će svoj iskaz nastaviti u utorak, 7. jula. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN – Justice Report.