Četvrti Marš mira krenuo iz Sarajeva ka Potočarima

Vijesti 03. jul 201508:40 > 08:42
N1

Učesnici Marša mira "Sarajevo-Nezuk-Srebrenica" krenuli su jutros iz Sarajeva na osmodnevni put dug više od 240 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je da je ovo četvrta godina da Sindikat BH Telecoma organizira ovakav pohod.

Ove godine iz Sarajeva kreće oko 70 učesnika, ali očekujemo da će nam se pridružiti još ljudi“, kazao je Papić.

Prvog dana je planirano pješačenje 24 kilometra, a prespavat će u planinarskom domu “Ozren”, kao i prošle godine. Drugog dana planirana je trasa u dužini od 22 kilometra na relaciji Draževići- Krivajevići-Bakići-Olovo do doma Ponijerka. Trećeg dana planirano je noćenje u planinarskom domu “Javorje”, a četvrtu večer prespavat će na Jelovom brdu.

Papić naglašava da će se tradicionalnom Maršu mira koji kreće iz Nezuka priključiti 8. jula, a u Potočare planiraju stići 10. jula.

Put je težak, ali želja i nijet su jači od svega. Maršom želimo poslati poruku da se ovo zlo više nikada nikome ne ponovi“, istakao je Papić.

Podvlači je da među učenicima Marša ima i postača te da su im osiguralihranu i vodu za iftar i sehur.

Najstariji učesnik Marša mira je Ismet Keško iz Pazarića i ima 70 godina.

Put od Sarajeva do Potočara ne predstavlja veliki problem, jer su ljudi 1995. godine prelazili ovaj put u mnogo težim uslovima. Ovo treba svaki građanin BiH da proživi“, poručio je Keško. 

Najmlađa učesnica je Sabrina Aličković iz Breze i ima 17 godina. 

Ovo je prvi put da učestvujem u Maršu mira i očekujem da će biti teško, jer postim. Želja mi je da sljedeće godine na Maršu učestvuje još više mladih osoba“, kazala je.

Ovo je četvrta godina za redom da se organizuje ovaj događaj, a dug je 220 kilometara.