Zenica: Otvorena izložba fotografija o Srebrenici

Vijesti 07. jul 201514:43 > 14:45
Anadolija

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je otvorena izložba fotografija fotoreportera Dade Ruvića „Preživjeti je moguće samo sjećajući se“, povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Riječ je o izložbi 36 fotografija koje na emotivan način tretiraju tragične događeje u Srebrenici i u godinama poslije genocida.

Autor Dado Ruvić kazao je kako je cilj izložbe sačuvati sjećanja od zaborava.

“Ovdje su izloženi samo mali fragmenti mojih fotografija koje sam snimao od 2009. godine. Trudio sam se da izložbu prilagodim svim uzrastima na taj način što sam izostavio fotografije brutalnog sadržaja, koje možda i najbolje oslikavaju bol Srebrenice. Na ovaj način, fotografije su ‘nametnute’ svakom građaninu i one će svakodnevno izazivati reakcije prolaznika, a to je i konačni cilj. Nadam se da više nećemo izlagati ovako teške teme, jer zločin se više ne smije ponoviti nikome i nigdje”, kazao je Ruvić.

Istakao je kako se nada da je svojim fotografijama barem nakratko uspio promijeniti svijest i pogled na sva stradanja, kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Otvorenju izložbe je prisustvovao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, koji je istakao kako se sjećanje na genocid nikada ne smije zaboraviti, kao i da je ova izložba jedan dobar podsjetnik na te strašne godine.

Postavka u Zenici bit će otvorena narednih deset dana. Od 10. jula ista izložba će biti postavljena u Bursi, a od 11. jula u Istanbulu u Turskoj.